Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tuntikirja

Tänne kuuluvat tuntilaisten tekemät tarinat ja muut tuotokset ratsastustunneista! 

 

Vieraskirja  1  2  3  4  5  > [ Kirjoita ]

Nimi: Jenny

14.03.2018 21:25
Tehokoulutunti 12.3.2018

Maksanrautias englannintäysiverisen ja suffolkinhevosen risteytys vilkuili minua lempeillä, uteliailla silmillään harjatessani sitä sen karsinassa. Rauhallisuuden perikuva oli saanut lempinimekseen Tilli - nimi kyllä sopi sille hyvin, vaikka kyseisellä mausteella ei tainnut olla mitään tekemistä hevosruunan kanssa. Pieni hymynkare ilmestyi väkisinkin kasvoilleni hoitaessani suloista, hyvin puuhistani kiinnostunutta Tilliä. Hevonen ei kuitenkaan käynyt liian tungettelevaksi, vaan oli varsin rauhallinen olemukseltaan.
"Tilli on kyllä ihanan rauhallinen", tokaisin käytävällä norkoilevalle Sukalle.
"No joo, mutta löytyy siitä villimpikin puoli", ruunan hoitaja naurahti. "Olisitpa nähnyt, kuinka lujaa me laukattiin yks päivä maastossa!"
Hymyilin vain ja harjasin hevosen loppuun. Tänään en pääsisi revittelemään maastoon, vaan lähtisimme Tillin kanssa tehokoulutunnille. Ehkä tunnilla olisi ihan hauskaa, vaikka koulutunnit yleensä miellettiin aika tylsiksi, ainakin maastoiluun tai estetunteihin verratessa.

Pian olimme asettautuneet Tillin kanssa maneesin keskihalkaisijalle muiden ratsukoiden tavoin. Tyyne ei ollut vielä saapunut, mutta tunnin pitäjä saapusi varmaan pian paikalle. Häntä odotellessani säädin satulavyön sopivalle kireydelle ja mittailin jalustimia, jotka olivat edellisen ratsastajan jäljiltä jääneet hieman liian pitkiksi minulle.
"Ai niin, mä tarvisin varmaan jakkaran", kuulin Lunan sanovan vieressäni. Hän lähti metsästämään itselleen jakkaraa, ratsastihan hän melkein kaksimetrisellä Herkulla. Minä onnistuin pääsemään Tillin satulaan omin avuin, mutta olihan se aika paljon pienempi kuin vieressä seisova shirenhevonen.
"Hyvää iltaa oppilaat!" Tyyne tervehti virallisesti, joka sai meidät hieman ymmälleen. Virnistelimme Lunan ja Lindan kanssa hupsulle tallin omistajalle ja aloimme verryttelemään hevosia. Teimme ihan vaan siirtymiä ja voltteja, joissa ei mitään sen kummallisempaa ollut. Tilli oli alusta asti täysillä mukana työskentelyssä, minkä ansiosta ruunan kanssa oli miellyttävä työskennellä. Se totteli heti, kun pyysin siltä jotain.
"Teillä näyttää jo sujuvan yhteistyö oikein hyvin, hienoa", Tyyne kehui kaikkia, muutaman minuutin siirtymisiä ja voltteja tehtyämme. "Voitte siirtyä tekemään kolmikaarista kiemurauraa!"

Verryttely sujui muitta mutkitta myös kiemurauralla, jonka jälkeen päästiinkin itse tunnin pääaiheeseen. Saimme hetken aikaa kävellä uraa pitkin, kun Tyyne selitti tehtävää. Tehtävä sisälsi avotaivutusta, askeleenpidennystä ja pohkeenväistöä.
"Luna voi vaikka ensin lähteä suorittamaan tehtävää Herkun kanssa, ja muut voivat seurata häntä", Tyyne ohjeisti. Luna nyökkäsi ja ratsasti rauhallisessa käynnissä kohti pitkää sivua, jossa oli määrä tehdä avotaivutusta. Herkku suoritti tehtävän hyvin raskaasta rakenteestaan huolimatta. Tilli oli jälleen oma tottelevainen ja yhteistyöhaluinen itsensä, ja avotaivutukset sujuivatkin meiltä kuin leikiten. Avotaivutusten jälkeen teimme pääty-ympyrän lyhyelle sivulle ja kulmasta lähdimme etenemään askeleenpidennystä tehden kohti vastapäistä kulmaa. Kaikki saivat onnistuneesti pidennettyä käyntiä ja saimmekin siitä kehuja Tyyneltä.
Sitten oli vuorossa vielä pohkeenväistöt. Kolmen ratsukon jonossa ratsastimme ensin lyhyen sivun keskikohdasta vähän matkaa niin, että pystyimme tekemään siitä pohkeenväistöä ja lopuksi päädyimme suurin piirtein pitkän sivun puoliväliin. Siitä lähdimme taas jatkamaan matkaa uraa pitkin. Teimme tehtävää vielä uudemman kerran käynnissä, mutta sitten siirryimme tekemään sitä ravissa.

Ravissa jouduimme tekemään hieman enemmän työtä, sillä vauhtia oli nyt enemmän. Tilli oli onneksi kuuliainen eikä alkanut riehumaan innostuksissaan, toisin kuin Höpö, joka tuntui riemastuvan vähän liikaakin vauhdin lisäyksestä. Sabinokuvioinen rautias tilastotamma viskeli päätään ja pärskähteli niin, että koko maneeissa raikui. Linda vain naurahti höpsölle hevoselle ja yritti saada sen jälleen keskittymään olennaiseen.
"Onkohan tällä vähän kevättä rinnassa?" hevosella ratsastava Linda mietti ääneen.
"Saattaa olla", Tyyne sanoi hymyillen ja katsoi hassusti hypähtelevää tammaa. Kun hevonen oli saanut vähän aikaa purettua energiaansa, se jaksoi taas keskittyä hyvin.
"En minä ihan turhaa alkanut sitä Höpöksi kutsumaan", Tyyne sanoi saaden tuntilaiset nauramaan. Vielä pari kertaa suoritimme tehtävää ravissa, hevosten alkaessa liikkua koko ajan sulavammin.
"Hyvältä näyttää!" Tyyne kehaisi ja antoi meidän ottaa lyhyet käynnit, ennen kuin aloimme tekemään tehtävää laukassa.
"Niin, siis haluavatko kaikki kokeilla tehtävää laukassa vai ravataanko vielä?" Tyyne varmisti, vaikka taisi tietää, että Keijukummun rämäpäiset hoitajat varmasti halusivat laukata. Tillikin taisi tunnistaa laukka-sanan, sillä tunsin ruunan terävöityvän heti. Nyökkäilimme naiselle ja niin teimme tehtävää vielä laukassa. Tilli hypähti laukkaan, korvat hörössä ja harja hulmuten. Saimme tehtävän suoritettua onnistuneesti laukassakin, vaikka ratsastajien keskittymiskyky taisi näin lopputunnista olla aika vähissä.

Tilli oli ainakin antanut tunnilla kaikkensa, sillä loppuverryttelyissä hevonen vaikutti melkoisen väsyneeltä. Annoin hevoselle pitkät ohjat ja taputin sen hikistä kaulaa, kävellessämme Lunan ja Herkun perässä uralla.
"Olipa tunti", Luna huokaisi ja heitti jalustimet pois jaloistaan. "Herkku oli ihana, mutta sain mä tehdä töitä, että sain siitä liikettä esiin!"
"Tilli oli kans tosi ihana", sanoin. "Ei tältä ainakaan työmoraalia puutu!"
"Höpö oli... No, perus höpö", Linda sanoi ja jälleen maneesissa raikui iloinen nauru.

Vastaus:

Olipas ihana ja tosi hyvin kirjoitettu tuntitarina! Kirjoitustyylisi oli mukavan sujuva ja kuvailit kaiken hyvin, varsinkin Tillin olemus tuli tässä hienosti esiin :). Tunnin tehtävät oli selitetty selkeästi ja muutenkin tarinaa oli miellyttävä lukea sen huolellisesti kirjoitetun tekstin ansiosta.

Palkaksi saat tietysti 10 tuntipistettä!

• Tyyne

Nimi: Eliza

04.03.2018 13:51
Naperotunti

Puhelimeeni tuli viesti. Heräsin siihen ja katsahdin ensimmäisenä ulos, olihan sänky suoraan ikkunaa vastapäätä. Ulkona oli vielä hieman pimeää. Molemmat kissat olivat sängyssä, jalkopäässä nukkumassa ja myös mieheni oli nukkumassa. Toinen kissoista alkoi haukotella, että joko pitää herätä. Ihmettelin, kuka minulla näin aikaisin laittaa viestiä, vieläpä sunnuntaina. Katsoin puhelimen kelloa, se oli melkein 7:45 ja aloin lukea viestiä. “Huomenta Eliza. Voisitko tulla tänään naperotunnille avukseni klo 13? Käytäisiin vähän maastossa kävelemässä niin tulisit kaveriksi. Anteeksi jos herätin”. Niin, se oli Tyyne. Totta kai suostuin siihen ja lähetin hänelle myöntävän vastauksen ja jatkoin unia, sillä kerkiäisin vielä nukkua. Äsken haukotellut kissakin jäi vielä sänkyyn nukkumaan ja nukahdin nopeasti, onneksi.

Heräsin puoli kymmeneltä. Ehtisin hyvin syödä ja tehdä muut aamuhommat ennen tallille lähtemistä. Ruokin ensimmäisenä kissat ja aloin valmistaa omaa aamupalaani ja söin sen. Meillä olikin salaattia jääkaapissa, joten tein aamupalaksi teetä ja pari leipää, joihin laitoin salaattia päälle. Nam, hyvä aamupala.
Pakkailin reppuun juomapullon ja avaimet, sekä nenälliinoja ja laitoin puhelimen taskuun. Kuulokkeet korvilla lähdin kävelemään Keijukumpuun.
Vaikka kuuntelin musiikkia, kuulin lumen narskumisen kenkieni alla, rakastin sitä ääntä. Aurinkokin alkoi paistaa ja alkoi tulla lämmin. Tänään kun ei tosiaan ollutkaan kovin paljoa pakkasta ja aurinkokin vielä lämmitti, niin olisi naperotuntilaisilla hyvä sää mennä maastoon eikä tulisi kylmä, minullekaan.

-Heissan! Tervehdin tallin omistajaa, joka laittoi juuri Mimmiä karsinaan.
-Hei Eliza. Mukavaa, kun pääsit tulemaan. Kukaan muu ei kerinnyt tulla, kaikilla oli jotain koulujuttuja.
-Mikäpäs tässä, kun ei minulla muitakaan tärkeitä juttuja ole. Tosin hain minä muutaman kuukauden kestävään koulutukseen, mutta sekin alkaa vasta ensi kuun puolessa välissä, mikäli sinne pääsen.
-Ohoh, mihinkäs olet hakenut? Tyyne kysyi mielenkiintoisena.
-Myynnin ja asiakaspalvelun perusteet.
-No sehän kiva!
-Hei, otetaan maastoon Hilla, Mimmi, Höpö ja Tomppa. Voit kävellä vaikka Hillan vierellä, niin tulette sitten viimeisenä.
Hiljalleen talliin alkoi saapua naperotuntilaisia, jotka alkoivat hoitaa omia ratsujaan, jotka Tyyne oli heille määrännyt. Useimmat tuntilaisista selviytyivät jo ihan itse, mutta muutaman kerran piti auttaa esimerkiksi satuloimisessa, jos hevonen oli liian iso, ettei lapsi ylettänyt nostamaan satulaa ratsunsa selkään.

Alkuun hevoset talutettiin kentälle, jossa noustiin sitten ratsujen selkään. Autoin siinä ratsastajia Tyynen kanssa ja Tyyne tarkisti vielä kaikilta turparemmien kireyden sekä satulavyöt. Tyyne kertoi hevosjärjestyksen ja että missään tilanteessa ei mennä toisen hevosen ohi. Pidin perää viimeisenä Hillan vierellä kävellen.
Maastopolulle päästessämme Tyyne kehotti ottamaan ohjat tuntumalle ja painamaan kantapäät hyvin alas. Hetken kuluttua nainen alkoi kävellä hetken aikaa jokaisen ratsun vierellä ja korjasi tarvittaessa ratsastajan asentoa. Päästyään viimeiseksi Hillan vierelle ja korjattuaan ratsastajan asentoa Tyyne palasi jonon ensimmäisen ratsukon viereen kävelemään.
Aurinko paistoi edelleen ja lunta alkoi sataa hiljalleen. Olipa kaunis keli, niin hevoset kuin lapsetkin tuntuivat nauttivan maastosta. Minustakin oli mukava päästä maastoon, vaikkakin vain kävelemään hevosten vierellä.
Välillä Tyyne katsoi taaksepäin varmistaakseen kaiken olevan hyvin. Jos nyt jotakin olisi tapahtunut, olisinhan minä tietysti ilmoittanut siitä Tyynelle.
Mimmi oli melkoisen reipas tapaus ja myös Tyyne huomasi tämän.
-Mimmin kanssa voi ottaa vaikka vielä vähän lyhyemmät ohjat ja istu mahdollisimman painavasti satulassa. Mimmi ei saa ohittaa muita hevosia, vaikka olisi kuinka virtaa.
Jatkoimme matkaa rauhallisessa tahdissa. Muut hevoset olivatkin rauhallisia, mutta Mimmillä näytti tosiaan olevan virtaa melko paljon. Jäin vielä kävelemään jonon viimeisenä kävelevän Hillan viereen, mutta tarkkailin edellä menevää Mimmiä.
Linnut visertelivät, kaikki oli normaalia. Ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta Mimmi kuitenkin pukitti ja sähelsi siinä jotain, jonka seurauksena ratsastaja putosi ponin selästä ja Mimmi onnistui vieläpä polkaisemaan kengän irti takajalastaan.
Tyyne ei tätä ehtinyt mitenkään huomata, joten sanoin “kaikki seis” ja otin Mimmin kiinni, ettei se nyt ainakaan lähtisi huitelemaan omille teilleen.
Kaikki hevoset kyllä pysähtyivät ja Tyyne kääntyi katsomaan minua hieman kummissaan. Samassa hän huomasi kuskin puuttuvan yhdeltä hevoselta. Tyyne lähti kävelemään Mimmin kohdalle ja selitti samalla:
-Jos joku tippuu niin kaikkien pitää pysähtyä silloin. Eliza teki ihan oikein pysäyttämällä kaikki. En olisi mitenkään ainakaan näin nopeasti voinut huomata ratsastajan putoamista. Onneksi meillä oli Eliza pitämässä perää.
Tyyne kysyi lapselta, oliko häntä sattunut. Hieman ääni väristen oli kuulunut ei-vastaus ja Tyyne päätti puntata lapsen takaisin Mimmin selkään. Lapsi oli kuitenkin vielä hieman epävarma ja kysyi edelleen ääni väristen varovasti:
-Entä jos se tekee noin uudestaan?
Ennen kuin Tyyne ennätti sanoa mitään, olin jo minä äänessä.
-Ei se tee, minä talutan ja pidän ponin kurissa.
Tyyne punttasi lapsen takaisin Mimmin selkään ja poimi irronneen kengän taskuunsa. Teimme niin, että Hilla meni meidän eteemme ja tulimme Mimmin kanssa viimeisenä ja talutin ponia ohjasta. Niin matka jatkui ja Mimmikin rauhoittui hieman. Jotain se yritti vielä venkoilla, mutta pistin ponin kuriin.
Käännyimme takaisin tallille ja loppumatka sujuikin hyvin. Hevoset selvästi reipastuivat, oikeastaan kaikki, mutta pysyivät silti kurissa.
Hevoset ratsastettiin kentälle. Ratsastajat jalkautuivat, jalustimet vedettiin ylös, satulavyöt laitettiin löysemmälle, ohjat otettiin pois kaulalta ja hevoset talutettiin talliin. Mimmi heitti peräpäätään ilmaan ja menin ratsastajan avuksi, jotta saimme ponin nätisti talliin.

Tyyne käski laittaa Mimmin käytävälle kiinni. Ponin ratsastaja ei sitä kuitenkaan uskaltanut tehdä, kun Mimmi kuulemma jyräisi hänet. No minä sitten otin ponin ja käänsin sen käytävällä. Otin satulan ja suitset ja annoin ne Mimmin ratsastajalle. Hän vei ne satulahuoneeseen ja sillä aikaa, kun harjasin Mimmiä, Tyyne alkoi lyödä kenkää takaisin Mimmille. Lapsi vain hävisi tallilta, toivottavasti hänelle ei jäänyt mitään traumoja ja tulee seuraavallakin viikolla ratsastamaan. Kun olin harjannut Mimmin ja sille oli lyöty kenkä takaisin, lähdin taluttamaan Mimmiä tarhaan ja samalla avustin muita lapsia, että he saavat ratsunsa turvallisesti tarhaan.

Vastaus:

Oikein hyvä tuntitarina, kiva kun saatiin naperotunnistakin tarinaa pitkästä aikaa! :) Olipas Mimmi kyllä hurjana, toivotaan tosiaan että ponin ratsastaja ei saanut ainakaan mitään isompia traumoja :'D.
Tarinassa oli kyllä tosi hyvä idea, vähän toimintaa naperotunnillekin! Kuvailit kaiken hyvällä, selkeällä tyylillä ja kerroit yksityiskohtiakin mukavasti.

Saat tästä palkaksi tietenkin uudet 10 tuntipistettä :).

• Tyyne

Nimi: Eliza

19.01.2018 14:51
Tehoeste 7.1.2018

Pakkasta oli noin kahdeksan astetta ja olin pukenut välihousut ratsastushousujen alle. Olin laittanut myös takin päälle. Tosin se oli melko ohut, joten laitoin vielä takin alle ohuen hupparin. Tallille kävellessä minulla oli maiharit ja fleecepanta sekä ihan tavalliset sormikashanskat, mutta olin vaihtanut maiharit talviratsastuskenkiin ja pannan ohueen pipoon, minkä voisi jättää kypärän alle. Myös muut tallilla olijat olivat selvästikin pukeutuneet pakkasen varalle.

Sky oli minulla juuri karsinassa harjattavana. Ennen harjaamisen aloittamista olin ottanut sadeloimen pois ja laittanut sen telineelle. Toistaiseksi ainakin Sky pärjäsi luultavasti ihan sadeloimella, mutta ensi viikolla näillä näkymin maanantaina ja tiistaina olisi noin 15 astetta pakkasta ja silloin tamma tarvitsisi viimeistään toppaloimen päällensä. Tammalla oli kyllä jonkinlainen toppaloimi, mutta aina olisi kiva ostaa uusi. Tosin kyllä yritin kovasti säästää Skyn satulaan, mutta saattoihan se olla, että ostaisinkin ensin uuden toppaloimen.
Harjauksesta siirryin kavioiden puhdistamiseen, mikä oli aina oma hommansa. Suojat vielä jalkaan ja varusteiden laittoon.
Nykyisin tamma antoi minun laittaa satulan selkäänsä ilman vastaväitteitä. Tosin olihan satulan alla nykyisin romaani. Kuolainten lämmittämisen jälkeen suitsin tamman ja lähdimme maneesille. Toki meidän lisäksemme tunnilla oli muitakin, olinhan tehoesteellä taas vain vierailemassa Skyn kanssa, mutta ilmeisesti kaikilla muilla tuntilaisilla oli ratsunaan tallin hevonen.

Myös muut ratsukot sekä Tyyne saapuivat muutama minuutti jälkeeni maneesiin ja Tyyne alkoi kasata esteitä muiden ratsautuessa. Sillä aikaa kävelin jo Skyn kanssa uralla.
Muutkin pääsivät aloittamaan tuntia ja hyvin pian Tyyne kertoi tunnin tehtävästä. Tunnilla keskityttiin pysty-okseri-linjalle ja siinä sitten vuoroin pidennettiin ja vuoroin lyhennettiin askelta. Tällaista tehtävää oli tehty myös valmennuksessa, joten sinällään se oli tuttua hommaa sekä minulle, että Skylle, olinhan ollut Skyn kanssa valmennuksessa. Valmennus oli ollut hyvää harjoitusta tulevia kisoja varten ja siksi olin tullut myös tälle tehestetunnille. Tämäkin oli oikein hyvää harjoittelua taas estekisoja varten ja vieläpä, kun joku oli seuraamassa, tässä tapauksessa Tyyne, ja korjaamassa virheet.
Valmennuksessa askeleen lyhennys oli mennyt hieman paremmin kuin pidentäminen, ainakin osittain. Tai kyllähän Sky osasi myös pidentää askelta kivasti, mutta valmennuksessa emme vain olleet mahtuneet tietylle estevälille tietyllä askelmäärällä.
Tunti aloiteltiin lämmittelemällä hevosia ravissa, kuten aina. Lähdin taivuttelemaan Skyta isoilla volteilla ja pyrin saamaan tamman keskittyneeksi ja kuulolle. Kerrankin tamma oli keskittynyt tehtäväänsä, vaikka voltilla Skyta taivuttaessani näinkin tamman lerputtavan kieltään. Tyyne nauroi meille ja Sky veti kielensä pian takaisin suuhunsa.
Kaikki vaihtoivat suunnan omalta kohdaltaan ja uudessa suunnassa jatkoin Skyn taivuttelemista. Sky oli hyvin kuulolla eikä touhuillut omiaan. Se oli oikein mukavaa ja kehuin rapsuttamalla tammaa harjantyvestä.
Noin 15-20 minuutin kuluttua jäimme kävelemään ja pudotin jalustimet pois jaloistani. Pyörittelin jalkojani ja liikuttelin sormiani myös. Pujotin jalkani jalustimiin ja Tyyne kertoi seuraavan tehtävän. Tyyne kertoi pystyn olevan 50 cm ja okserin 60 cm. Niitä voitaisiin sitten nostaa, mutta ensimmäinen tehtävä oli hypätä esteet neljällä askeleella.
Sky itse pidensi askeltaan esteiden välissä ja meni sitten välin kolmella laukalla.
-Ok, mutta vielä ei tarvinnut pidentää. Seuraavalla kerralla tulette neljällä.
Kaikki muut menivät välin neljällä, mutta myös Kerma pidensi askeltaan ja väliin jäi vain kolme askelta, jota Tyyne kommentoi.
Seuraavalla kerralla meidän vuorollamme mahduimme menemään välin neljällä laukalla ja Tyyne kehui. Seuraavaksi tehtävänä oli mennä väli viidellä laukalla, jossa meillä oli hitusen parantamisen varaa. Kokeilimme myös kuudella askeleella, mutta siitä ei tullut yhtään mitään. Jatkoimme siis muutaman kerran viidellä askeleella.
Tyyne nosti esteitä kunkin haluaman mukaan ja ne hypättiin sitten kolmella askeleella. Halusin pystyn jopa 70 cm ja okserin 80 cm. Kisoissa nimittäin toinen luokkamme oli juuri samankorkuinen, toinen hieman matalampi luokka.
Lähdimme tehtävään, johon Sky pisti kaikki peliin. Tamma muuttui vieläkin reippaammaksi ja pidensi itse askeltaan. Väliin mahtui loistavasti ne kolme askelta ja tamma oli energiaa täynnä.
-Hieno, tule uudestaan.
Laukkasin tamman kanssa maneesin ympäri, muut väistivät meitä ja tulimme esteet uudestaan. Kolmella askeleella väli meni niin hyvin kuin on mahdollista. Sky nautti tästä, kun sai laukata reippaasti ja hypätä isompia esteitä. Tamma tuntui todella hyvältä ja voi sitä sen energian määrää, kun tamma oli vasta päässyt vauhtiin. Sky oli nyt parhaimmillaan, mutta enhän voinut montaa tuntia hypyttää hevosta. Vielä loppuravienkin aikana tamma olisi nostanut mielellään laukan, mutta jouduin kieltämään sen, koska muut hevoset ravasivat rauhallisesti.
-Okei, kiitos tunnista, osalla meni oikein hyvin, jääkää käyntiin.
Kaikki hidastivat hevosensa käyntiin ja tunti oli loppumassa, mutta koska Sky oli niin hyvässä vireessä, minulla oli muita suunnitelmia kuin tamman vieminen talliin.
-Voitko Tyyne päästää minut ja Skyn ovesta, niin käymme vähän vielä maastossa? Sky on nyt niin vireessä ja energinen, että käydään vähän purkamassa energiaa.
-Totta kai, mutta olkaa varovaisia ja tulkaa ehjänä takaisin.
-Tietysti!
Tyyne liu’utti isot maneesin ovet auki, jotta pääsimme pois maneesista. Kuulin tallin omistajan sulkevan vielä ovet ja olimme Skyn kanssa kahdestaan.
Pidin ohjat tuntumalla ja kävelimme koko ajan maastoreittiä kohti. Päästessämme leveämmälle tielle, jossa oli hyvä suora, laskin Skyn laukkaan. Se oli selvästi odottanut tätä hetkeä ja pinkaisi laukkaan. Tamma liikkui ihan tosissaan ja lumi vain pöllysi. Sky olisi varmasti jaksanut laukata aina vain, mutta rajansa kaikella. Käänsin tamman takaisinpäin ja annoin tämän vielä vähän laukata. Jouduin Skyn harmiksi siirtämään tamman ravin kautta käyntiin ja kävelemään tallin pihaan. Pitäisikin käydä joku kerta Skyn kanssa maastossa vähän purkamassa energiaa ja itse asiassa olinkin suunnitellut meneväni tamman kanssa maastoon ihan pian.
Kävelimme tallin pihaan, jalkauduin ja talutin tamman talliin.

Riisuin kypärän päästäni ja sen jälkeen Skyn varusteet. Tapani mukaan vein satulan ja suitset satulahuoneeseen ja palasin tamman karsinalle harjakassin kera. Koska tallissa oli viileätä, laitoin hanskat käteen ja harjasin tamman pintapuolisesti. Puhdistin kavioista lumet pois. Nakkasin fleeceloimen tamman selälle ja suoristin sen. Kiinnitin etusoljet ja tarkistin kämmenen mahtuvan hevosen ja loimen väliin. Seuraavaksi kiinnitin mahalenkit ja niin hevonen olikin jo loimitettu. Poistuin karsinasta satulahuoneeseen harjaamaan suojia ja miettimään, mitä seuraavaksi.

Vastaus:

Todella hyvä tuntitarina, tykkäsin tästä kyllä! :) Kerroit tunnista kivasti ja sopivan yksityiskohtaisesti, ja muidenkin tunnin ratsukoiden suorituksista kerroit tarpeeksi. Tekstiä oli jälleen tosi mukava lukea, sillä se oli oikein sujuvaa, eikä siitä löytynyt lainkaan kirjoitusvirheitäkään :).

Palkaksi tästä saat tietenkin 10 tuntipistettä!

• Tyyne

Nimi: Eliza

07.01.2018 20:48
Yleistunti 20.12.2017

Vaikka lämpötila oli aavistuksen lämpöasteiden puolella, oli joissakin kohdissa liukasta eikä tietenkään kävelytietä oltu hiekotettu. Tyypillistä minun tuuriani, kun johonkin lähdin niin teitä ei oltu aurattu tai hiekoitettu.Yleensä tiet hoidettiin juuri silloin, kun olin jo tunnin tai useamman tunnin kuluttua menossa kotiin ja auraaja tai hiekoittaja ajoi minua takaa ja jouduin väistymään lumipenkkaan.
Onneksi sentään maihareissani oli ihan hyvä pito, siltikin muutamassa kohdassa kenkä luisti. Nastakengät olisivat olleet nyt paras vaihtoehto. Olisihan minulla tietenkin ratsastuskengät tallilla, jos laittaisinkin nastakengät, kun eihän nastakengillä voinut ratsastaa. En kuitenkaan kääntynyt takaisin vaihtamaan kenkiä vaan päätin jatkaa kävelemistä maiharit jalassa.

Koska olin tullut tallille osallistuakseni taas tunnille, menin ensimmäiseksi katsomaan, minkä hevosen saisin tällä kertaa. Se oli aina yhtä jännittävä hetki. Toisinaan sitä ilahtui kovasti omasta ratsustaan, juuri koskaan ei oikeastaan tullut pettymyksen tunnetta, vaan sellainen, äh, en osaa selittää. Toisinaan sattui sellainen hevonen, jolla niin ei välittäisi ratsastaa, mutta kyllä se aina yksi tunti meni hevosella kuin hevosella.
Tällä kertaa nimeni perässä luki Siina. Mutustelin nimeä suussani ja yritin yhdistää nimeä oikeaan hevoseen, siinä kuitenkaan onnistumatta. Ensimmäiseksi minulle tuli mieleen shirehevonen, kun Tyyne vaikutti niitä aina välillä haalivan lisää talliin. Pian Luna kuitenkin keskeytti minut ajatuksiltani.
-No kiva Eliza, sait sitten Siinan tunnille, muistathan sinä Siinan, mun hoidokin?
-Öööh, enpä oikeastaan muista, sanoin tytölle nolona.
Luna alkoi nauraa räkättää.
-Voi sinua vanhusta, kun et Siinaa muista. No tule, minä tulen näyttämään ja tulen samalla hakemaan Hillan.
Lähdin kävelemään tytön vierellä tarhoille. Jos totta puhuttiin, niin muutama hevonen oli vaihtunut tällä tallilla aika vauhdilla, joten en oikeasti osannut yhdistää muutamaa nimeä oikeaan hevoseen. Varmaankaan juuri sen takia en Siinaakaan muistanut.

Pääsimme tarhoille ja ystävällisesti Luna näytti minulle Siinan. Lisäksi hän vielä odotti, että saisin tamman mukaani ja sulki langat perässämme. Vastavuoroisesti avasin ja suljin langat toisesta tarhasta Lunan ja Hillan tultua tarhasta ja lähdin taluttamaan Siinaa heidän perässään talliin. Siina käyttäytyi oikein kivasti ja mallikkaasti. Tamma käveli juuri sopivan reippaasti vierelläni eikä säikähdellyt mitään.

En laittanut tammaa edes kiinni karsinaan, vaan pujotin riimun pois ja aloin harjata Siinaa. Pyörittelin ensin reippaasti kumisualla ja sen jälkeen jatkoin harjaamista pehmeällä harjalla. Puhdistin kaviot ja se oli vähän liiankin helppoa, kun yleensä sain tapella sen asian kanssa, viitaten nyt tietenkin Seraan ja Skyihin.
Tarkistin ihan Lunalta, pitikö jotain suojia tai muita erikoisvarusteita laittaa ja Lunan sanoman mukaan virittelin Siinalle suojat. Tamman varustaminen sujui käden käänteessä eikä Siinan kanssa tarvinnut tapella satulasta, vyön kiinni laittamisesta tai kuolaimista. Vaikka aiemmin sanoin Siinan hoitamisen olevan vähän liiankin helppoa, niin olihan se toisaalta mukava, kun ei aina tarvinnut tapella samoista asioista, vaan jonkun hevosen kanssa asiat sujuivat helposti ja mukavasti, siitä tuli itsellekin hyvä mieli.

Alussa hevoset oli saatu hyvin reippaiksi ja kuulolle, jonka jälkeen oli hyvä alkaa tekemään tämän päivän tehtävää.
Tyyne oli laittanut neljä törppöä neliön muotoon ja tehtävämme oli mennä neliöllä aluksi käynnissä ja tehdä tarkat kulmat. Kulmat piti tehdä takaosakäännösmäisesti eli hyvin tarkasti, mutta itsessään takaosakäännöstä ei kuitenkaan tarvinnut tehdä. Aloimme pyöriä neliöllä Tyynen tarkkaillessa meitä.
-Okei, Siina teki siellä jo takaosakäännöksen. Eliza ei tarvitse niin voimakkaasti käyttää sisäpohjetta. Mutta ei se haittaa siis mitään.
Lähes joka kerta ainakin käynnissä Siina teki käännöstä ainakin vähän. En vain voinut sille mitään.
-Eliza, seuraavassa kulmassa älä käytä pohjetta ollenkaan. Pidä jalat hiljaa paikallaan.
-Noin, hyvä. Nyt Siina ei tehnyt takaosakäännöstä, jatka näin.
Seuraavaksi neliötä jatkettiin ravissa ja koitin parhaani mukaan olla kääntämättä tammaa takaosakäännökseen. Totta puhuen se jostain syystä oli minulle hankalaa, koska osasin oikeasti kääntää hyvin hevosen takaosakäännökseen. Jopa laiskan ponin, jolla sitä ei juuri oltu tehty ja joka ei muutenkaan tahtonut liikkua.
Vaihdoimme neliöllä suunnan ratsastamalla neliön poikki ja tehtävän jälkeen jäimme neliöllä käyntiin.
Tyyne oli laittanut myös puomeja keskiympyrälle. Tyyne käski kaikkia siirtymään ympyrällä raviin ja ravaamaan myös puomien yli keventäen. Ympyrällä piti yrittää pitää suht tasaiset välimatkat. Minä ainakin tykkäsin jostakin kumman syystä aina keskiympyrästä kuten myös nyt. Hevosetkin tuntuivat tykkäävän, kun olivat kaikki reippaita. Siina oli hyvä ratsastaa, jonka voisin ottaa toistekin ratsukseni.
Tyyne käski nostaa laukan ja ympyrä pyöri hyvin laukassa. Vauhti oli reipas ja tasainen, kaikilla tuntui menevän hyvin.
Huomasin Tyynen hymyilevän hieman pää kallellaan.
-Mahtavaa tytöt, näyttää todella hyvältä! Olette kehittyneet huomattavasti, näin hyvin en ole teidän aiemmin nähnytkään ratsastavan. Todella nättiä!
Itseänikin alkoi hieman hymyilyttää Siinan selässä. Minulla meni hyvin Siinan kanssa ja olin tyytyväinen siihen, että Tyyne oli tyytyväinen meihin.
-Siirtykää ravin kautta käyntiin, suunnanmuutos ja uusi laukka.
Teimme työtä käskettyä. Käyntiin, suunnanvaihto ja nostimme kaikki laukan miltei samaan aikaan.
-Jenny tuntuuko vähän hassulta?
-Vähän joo.
-Nestorilla on nimittäin väärä laukka. Siirrä vähän isommalla ympyrällä raviin ja uusi nosto.
Jenny siirtyi hieman meitä muita isommalle ympyrälle, siirsi Nestorin raviin ja nosti laukan uudelleen.
-Hyvä. Ja sitten yhtä hyvä ympyrä kuin äsken. Nestori ja Hilla parempi laukka.
-Hyvä tytöt, nyt on taas hieno ympyrä. Ai että olen ylpeä teistä.
-Hei, nytpä keksin. Siirtykää hetkeksi käyntiin ja jalustimet ristiin satulan eteen.
Varmaan kaikki miettivät mielessään, minä ainakin, että mitähän se Tyyne nyt mahtoi keksiä. Tottelimme kuitenkin ja nostimme jalustimet satulan eteen ja odotimme seuraavaa ohjetta.
-Sitten nostatte käynnistä laukan yhä siellä ympyrällä.
Kaikki valmistelivat nostoa ja nostimme laukan.
-Ja hyvä rytmi, pam, pam, pam, Tyyne taputti käsiään.
-Loistavaa. Ah miten hienoja oppilaita minulla onkaan.
-Okei, menkää uralle vielä ravaamaan muutama kierros ja käyntiin.
Tyyne oli selvästikin ylpeitä meistä, sen näki hänen naamastaan. Tallin omistajan silmät kiilsivät pahaenteisesti ja ajattelin jo, että kohta hän keksii vielä jotain päämme menoksi, mutta ei onneksi enää tälle kertaa, vaan saimme jalkautua ja viedä hevoset tallin.

Hoidin Siinan jälleen irti karsinassa. Nostin satulan pois selästä sekä otin suitset mukaani lähtien viemään niitä satulahuoneeseen. Selitin innoissani muille satulahuoneessa oleville, kuinka mukava tunti oli. Jotenkin vähän erilainen kuin yleensä. Muut nyökyttelivät ja Jenny sanoi myös sanansa aiheeseen liittyen.
Siinan karsinalla otin suojat pois ja harjasin tamman huolellisesti. Talliin tultaessa minusta oli tuntunut, että oli saattanut olla jo pakkasta pari astetta, joten kavioiden puhdistamisen jälkeen heitin viltin tamman selälle. Rapsutin vielä Siinaa ja kävin hakemassa hevoselle porkkanan. Aloin puhdistaa suojia ja vein harjat paikoilleen. Toto-kakadu alkoi mekastaa häkissään ja huomasin alusten olevan vaihdon tarpeessa, joten aloin sitten hoitaa vielä lintuhäkin kuntoon ennen tallilta lähtemistä.

Vastaus:

Oikein hyvä ja kivan pituinen tuntitarina! Hienosti meni näköjään tunti, kerrankin täysin ongelmitta :'D. Kuvailit tässä kyllä oikein mukavasti ja yksityiskohtiakin kerroit tarpeeksi, mutta muutaman kohdan olisi voinut kirjoittaa hiukan selkeämmin :). Tosi kivasti kirjoitettu tarina tämä kyllä kuitenkin oli!

Palkaksi saat tietysti 10 tuntipistettä lisää.

• Tyyne

Nimi: Jenny

30.12.2017 12:59
Yleistunti 13.12.

En tiedä, oliko olemassa mitään parempaa kuin ihanan paksu lumihanki ja edessä siintävä, avara pelto, joka suorastaan houkutteli loputtomaan, aina vain kiihtyvämpään laukkaan. Ainakaan siinä hetkessä, kun olimme juuri yleistunnin ykkösryhmän kanssa saapuneet pellon laitaan rämmittyämme sinne lumisten metsäpolkujen kautta, mieleeni ei tullut mitään, mikä olisi ollut sitä fiilistä parempi. Koko pelto edessämme, ratsut innosta korskuen allamme, siirsimme ne raviin ja verryttelimme niitä ennen varsinaista revittelyä.
"Varokaa sitten, ettei tule törmäyksiä!" Tyynen kantava ääni muistutti vielä, kulkeutuen jokaisen ratsastajan korviin. Live puhisi allani energisenä, ja se olisi varmasti ollut jo valmis laukkaamaan täysiä ympäri peltoa - samoin olin minä. Meidän täytyi kuitenkin vielä malttaa odottaa, sillä olihan se hyvä lämmitellä hevoset ensin, eikä suoraa päätä vain syöksyä hurjaan laukkaan. Hevosille olisi voinut tulla revähdyksiä, eikä se tietenkään olisi ollut kiva juttu.

Maltillisesti ravailimme ja laukkailimme pellolla, varoen yhteentörmäyksiä. Musta welsh part bred -ori Monni vaikutti olevan vielä energisempi kuin Live - sen selässä istuvalla Lindalla vaikutti olevan työtä ratsunsa rauhoittelemisessa. Taisi höyrypäiseltä hevoselta pari pukkiakin siinä kamppailussa lentää.
"No, kohta se pääsee juoksemaan sydämensä kyllyydestä!" Tyyne huudahti Lindalle, joka ainakin ilmeestä päätellen näytti olevan varsin kyllästynyt Monnin pidättelemiseen.
Ihme kyllä, niin ratsastajat kuin hevosetkin pysyivät vielä hetken aikaa aisoissa ja suorittivat lämmittelyä kuuliaisesti, vaikka kaikilla olisikin tehnyt mieli jo päästä revittelemään. Sovimme ratsastajien kesken leikkimielisestä laukkakisasta, Tyynen kuunnellessa meitä huvittuneena.
"Okei, etteköhän te ole jo verrytelleet tarpeeksi", Tyyne myöntyi lopulta. Pelto täyttyi innostuneista "jes" -huudahduksista, kun ratsastaja toisensa jälkeen patisti ratsunsa laukkaan. Minä painoin pohkeeni kiinni satuloimattoman connemaratamman kylkiin ja liutin ohjaa hieman pidemmäksi sormieni välistä, jotta Live sai tilaa venyttää itseään laukan vaatimaan, virtaviivaisempaan muotoon.

Lumi pöllysi hevosten kavioiden tampatessa sitä laukan tahdissa. Kylmä tuuli piiskasi vasten kasvoja, mutta Liven lämmin selkä lämmitti minua vastapainoksi. Meidän muiden laukatessa iloisesti, vailla huolen häivää, oli Linda jo muksahtanut Monnin selästä lumihankeen.
"Sattuiko?" Tyyne huudahti tytölle, joka oli jo noussut hangesta ylös. Hän huusi kieltävän vastauksen, joten ilmeisesti pahemmin tippumisessa ei ollut käynyt. Tyyne otti riehaantuneen orin kiinni, sen jälkeen kun hevonen oli ensin vetänyt pari kierrosta rundia pellolla ilman ratsastajaansa. Me muut vain seurasimme operaatiota pysäytettyjen ratsujemme kanssa.
"Onneksi ei käynyt pahemmin", Tyyne tokaisi puntatessaan Lindan takaisin Monnin selkään.
"Otetaanko nyt se laukkakisa?" Lyydia kysyi kullanhohtoisen Tapsan selästä. Rauhallisena herrasmiehenä tunnettu torinhevosruuna pärski tytön alla yllättävänkin innokkaana.
Vastasimme myöntävästi, eikä Lindallekaan tuntunut jäävän minkäänlaisia traumoja tippumisestaan, sillä hän oli innoissaan lähdössä mukaan laukkakisaan. Tyyne lähetti meidät matkaan, ja jäi seuraamaan tiukkaa kisaa pellon laidalta. Monnihan sen kisan taisi viedä, mutta eihän voitto ollut tärkeintä vaan se, että oli hauskaa. Hauskaa joulukuisessa hankitreenissä oli todellakin ollut - sen tuntui myöntävän myös yltä päältä hikinen hoitoponini!

Vastaus:

Oli kyllä superihana tuntitarina! ♥ Hankitreeni selvästikin oli hauskaa kaikista :'D. Teksti oli jotenkin tosi sulavaa ja sujuvasti kirjoitettua - tätä tarinaa olikin tosi miellyttävä lukea :). Kuvailit tosi kivasti myös muiden tuntilaisten menoa ja yksityiskohtia tarinasta löytyikin oikein hyvin.

Palkaksi 10 tuntipistettä!

• Tyyne

Nimi: Jenny

25.12.2017 16:04
Tehokoulutunti 18.12.

Selailin kännykästäni kuvia, jotka olin käskenyt Lyydian ottamaan tämän päiväiseltä ratsastustunniltani. Minulla oli aina vaikeuksia olla tyytyväinen minusta otettuihin kuviin, mutta nämä olivat ihan siedettäviä. Kännykällä otetuiksi kuviksi, kuvat olivat erittäin hyvälaatuisia. Tosin, liian kauan kuvia tuijotettuani aloin löytää kuvista koko ajan enemmän virheitä.
"Kuvia ei sais koskaan jäädä tuijottamaan liian pitkäksi aikaa", huokaisin ja laitoin kännykän pois. Ehkä pieni tauko kuvien selailusta auttaisi saamaan uutta perspektiiviä kuvien tarkkailuun, sitten kun niitä joskus taas katsoisin.
"Niimpä", samalla tunnilla minun kanssani ollut Linda sanoi. Tyttö oli ratsastanut Tillillä, ja Lindan sanojen mukaan ratsukon yhteistyö oli sujunut tunnilla hienosti.
"Tilli on jotenkin niin tottelevainen ja sellainen... Sellainen... Äh, en mä osaa selittää", Linda naurahti. "Tilli on sellainen Tilli!"
Minä en ollut koskaan ratsastanut Tillillä, mutta haluaisin kyllä. Se vaikutti tosi mukavalta hevoselta, mitä nyt olin muilta tallilaisilta kuullut. Sukalta olin tietysti saanut kuulla enemmänkin kehuja Tillistä, mutta hän taisi katsoa hevosta hoitajan vaaleanpunaisten lasien läpi.

Oleskeluhuoneessa ei enää tähän aikaan illasta ollut paljoa porukkaa, olihan kello sentään jo yli kahdeksan. Minunkin piti kohta lähteä kotiin viimeisten kouluhommien pariin, vielä ennen kuin joululoma alkaisi torstaina.
"Niin muuten, miten sulla ja Sillillä meni tunti? Mä en tainnut vielä kysyä, kun me puhuttiin vaan Tillistä", Linda pohti ääneen. Tajusin nyt vasta, kuinka hyvin Silli ja Tilli sointuivat yhteen.
"Ai niin joo", naurahdin. "Meillä meni yllättävän hyvin siihen nähden, että Silli on yleensä semmoinen kömpelö kirahvi. Eihän me vielä mikään maailman paras ratsukko olla, mutta tästä me pikkuhiljaa kehitytään."
Linda naurahti hieman ilmaisulleni kömpelöstä kirahvista ja kyllähän se minunkin mielestäni vähän hassu ilmaisu oli. Vielä hetken aikaa jaoimme kokemuksia tunnista, kunnes Linda sanoi lähtevänsä kotiin. Huikkasin tytölle heipat, ennen kuin siirryin tekemään itselleni kaakaota. Lämmintä juomaa käsissä pitäen, uppouduin vielä hetkeksi miettimään syvällisemmin päivän tuntia.
Tunnilla oli ollut aiheena temponmuutokset jokaisessa askellajissa sekä kolmikaarinen kiemuraura. Tunnin aihe oli siis melko peruskauraa, mutta silti minulla ja Sillillä oli ollut enemmän kuin tarpeeksi tekemistä tunnilla. Hevonen oli tuntunut aluksi aika jäykältä ja jouduinkin tekemään paljon työtä Sillin rentouden eteen. Huolellisen verryttelyn seurauksena ruuna oli alkanut liikkua rennommin, mutta se ei aina aivan ymmärtänyt, mitä siltä pyysin, josta tietysti seurasi sähläämistä.

Sain kuitenkin Sillin paremmin avuilleni tunnin edetessä ja tunnilla tuli selväksi, ettei Silliltä ainakaan yritteliäisyyttä puuttunut. Silli oli pääasiassa miellyttävä ratsu, ja kulki oikein päin, vaikka suorituksemme eivät olleet virheettömiä. Ruuna sai siis ehdottomasti plussaa yhteistyöhaluisesta luonteestaan, vaikka melkoisen raaka ratsuhan se vielä on.
Laukanvaihdotkaan eivät aina ottaneet sujuakseen, mutta taisimme me saada pari onnistunutta vaihtoa kun tehtävää oli tarpeeksi kauan jankattu. Tarkkuutta ja sujuvuutta vaihdoissa saisi vielä olla, mutta tietysti nuorelta hevoselta ei voinut kaikkea vaatia. Silli sai tietysti aina kehut onnistuneesta suorituksesta, ja tunnin loputtua olin positiivisesti yllättänyt kuinka onnistunut tunti oli kokonaisuudessaan ollut. En ollut vielä montaa kertaa ratsastanut Sillillä, mutta minulla oli jo nyt kirkas tulevaisuudenkuva Sillistä. Siitä tulisi varmasti ajan kanssa osaava ja kaikin puolin hieno hevonen!
Olin jälleen eksynyt selailemaan kuvia ja satunnaisia videopätkiä tunnista, ja tällä kertaa osasin katsoa niitä erilaisen linssin läpi. Enää en etsinyt kummastakaan meistä virheitä, vaan keskityin positiivisiin puoliin. Valitsin kuvista yhden jaettavaksi sosiaaliseen mediaan, ja tietysti kirjoitin kuvalle myös kuvatekstin. Sorruin ehkä liiankin ylistävään sävyyn kirjoituksessani, mutta annoin sen itselleni anteeksi. Maailma oli jo tarpeeksi negatiivinen paikka, ja niistä pienistä positiivisista hetkistä piti ottaa kaikki irti.

Vastaus:

Ihan superkiva tuntitarina, jossa oli oikein ihana idea! Kuvailit tässä mukavan selkeästi ja teksti oli muutenkin sujuvaa sekä tyyliltään muutenkin miellyttävää lukea :). Kirjoitusvirheitä en tekstin joukosta bongannut ollenkaan. Asennekin on tässä tarinassa sulla kyllä kohdillaan, pieniin positiivisiin hetkiin kannattaa aina keskittyä!

Saat palkaksi tietysti 10 tuntipistettä :).

• Tyyne

Nimi: Eliza

21.12.2017 19:09
Yleistunti 13.12.2017

Olin innostunut tulemaan vaihteeksi tunneille ja olin tästä Tyynelle ilmoitellut. Tallin omistaja oli mielissään, kun näkisi minutkin taas tunneilla, hänen valvovan silmänsä alla. Joskus mietin pitkäänkin, että miten hän kerkesi nähdä jokaisen ratsukon, suunnilleen jokaisen liikkeen. Hän nimittäin kommentoi ratsukoiden lähestulkoon jokaista liikettä ja ratsukoita oli ainakin meidän tunnilla kuusi. Toki voisi olla enemmänkin, mutta mahduimme hyvin liikkumaan kentällä tai maneesissa ja opettajalla piti olla melkein silmät selässä.

Etsin listasta oman nimeni ja ratsun sen perästä. Jaha, Sera. Ei siinä mitään huonoa ollut ollenkaan, olinkin salaa mielessäni toivonut saavani Seran joskus tunnille. Ja nythän se sitten toteutui.
Talliin alkoi valua muitakin tuntilaisia ja moikkasin useampia, jos törmättiin.
-Käydään sitten maastossa pellolla vähän laukkailemassa. Saa lähteä ilman satulaa jos haluaa. Muuta en vaadi kuin kypärät päähän ja suitset päähän kauraturville ja sitten kukaan ei mökötä! Iloista mieltä mukaan!
Kurkistin käytävälle Seran karsinasta ja kukas muukaan siellä meille mähisi kuin itse tallin omistaja. Tai ei hän mähissyt, mutta kuulosti kyllä melko tomeralta tädiltä. Tyyne oli usein iloinen ja mukava ihminen, mutta oli hän ainakin tietyissä tilanteissa kovin topakka täti.
Jatkoin Seran harjaamista ja kävin pian hakemassa ponin varusteet.
Valitsin ponille maastoon estesatulan, jossa oli punainen satulahuopa. Olin pohtinut ihan vakavissani lähtisinkö ilman satulaa vai en, mutta olin päätynyt kuitenkin laittamaan satulan. Ihan siltä varalta, jos poni nyt sattuisi vähän innostumaan maastossa. Laitoin tietenkin vielä suitset ponille ja hevosia alettiin taluttaa ulos.

Ne, jotka olivat laittaneet ratsulleen satulan, kiristivät nyt vöitä ja alkoivat ratsautua. Muut nousivat rampilta ratsunsa selkään ja Tyyne kävi punttaamassa muutaman ratsastajan. Lisäksi tallin omistaja tarkisti niiden vyöt, jolla se satula nyt sattui olemaan.
-Onko kaikki valmiina? Tyyne kysyi vielä muilta ja sai kaikilta yhteen ääneen huudahdetun vastauksen “joo”.
-No, sitten mentiin.
Ja sitten lähdettiin vaeltamaan kohti peltoa, Lyydian ja Tapsan perässä ja meidän perässämme loput ratsukot. Tyyne vilkuili välillä taakseen katsoakseen, että kaikki olivat mukana ja ettei kellään ollut ongelmia ratsujensa kanssa.
Tällä hetkellä Tyyne käveli minun ja Seran vierellä. Hän oli oppinut luottamaan meidän ratsastustaitoihimme ja siihen, että osaamme reitin, joten sen takia hän ei enää läheskään aina kävellyt ensimmäisen ratsukon vierellä, vaan saattoi kävellä vaikka jonon keskimmäisen ratsukon vierellä. Joskus hän saattoi höpötellä vierellään kulkevan ratsastajan kanssa ja toisinaan hän oli hiljaa.

Aloimme saapua pellolle ja antoi meidän ihan vapaasti ravata ja laukata pellolla, mutta ehtona oli tietenkin se, että ei törmäilty. Moni siirtyikin raviin ja pian jo laukkaan. Jatkoin Seran kanssa vielä pari kierrosta reippaassa käynnissä ja hieman sisemmällä peltoa, jotta muut mahtuivat menemään ohitsemme, jos meni meitä reippaammin.
Pian myös me Seran kanssa siirryimme raviin. Poni olikin tänään mukavasti vähän reippaampi kuin yleensä eikä raipallakaan tarvinnut kuin hieman kevyesti koskettaa ponin takapuolta. Siirryimme muiden mukaan käyttämään koko peltoa.
Hevosille olikin hyvää treeniä mennä vähän pellolla, sillä ne joutuivat nostelemaan kunnolla jalkojaan, olihan lunta noin 20 cm ja pelto oli melkein umpihankea siihen asti, ennen kuin se alkoi vähän tallautua kun siinä liikuimme.
Porukka ratsasteli tosiaan miten sattui, jokainen siis teki oikeastaan omia kuvioitaan. Hyvin kuitenkin väistelimme muita ratsukoita eikä törmäyksiä tullut ollenkaan. Lopuksi vielä Tyyne käski kaikki samaan kierrokseen ja sitten laukkasimme hurjaa vauhtia peltoa ympäri koko konkkaronkka. Tämän jälkeen piti rauhoitella hevoset käynnissä ja lähdimme takaisin tallille. Kaikkien pitikin olla nyt erityisen valppaana, jos hevoset yrittäisivät vielä riehaantua ja lähteä käsistä. Joku hevonen yrittikin, mutta se saatiin pidettyä hallinnassa ja Tyyne meni vielä varmuuden vuoksi kyseisen ratsukon viereen kävelemään, niin ei tapahtuisi mitään.

Tallissa vein varusteet satulahuoneeseen ja harjasin Seraa hieman. Ponille ei tarvinnut laittaa vilttiä päälle, kun ei nyt ollut pakkastakaan, mutta tarkistin kuitenkin vielä kaviot. Onneksi tarkistinkin, sillä niihin oli kertynyt melkoisesti lunta. Kaivelin kaviot puhtaiksi yksi kerrallaan ja poni sai jäädä talliin. Pian olisi iltaruuan aika ja jätin ponin rauhoittumaan karsinaansa. Olihan se vielä tallille tullessa ollut melko energinen.

Vastaus:

Todella mukava ja hyvin kirjoitettu tarina! :) Tekstiin oli selvästi panostettu ja se olikin tosi helppolukuista. Kuvailit sujuvasti ja tekstistä sai kaiken tarpeellisen irti tunnin suhteen. Kirjoitusvirheitäkään tarinasta ei löytynyt :).

Palkaksihan saat uudet 10 tuntipistettä!

• Tyyne

Nimi: Amora

13.12.2017 06:26
Peltorallia jättiläisen kanssa, yleistunti 13. joulukuuta

Katsoin pieni kauhun aiheuttama kalpeus kasvoillani suurta kimoa täysveristä, joka tapitti minua ystävällisesti tummilla silmillään. Olin selvinnyt sen kammottavan kokoisen hevosen kanssa tarhasta hakemisen ja varustamisen verran, mutta vaikein osuus oli vielä edessä. Selviäisikö sen jättiläisen selässä? Ruuna, jonka olin juuri saanut pienien vaikeuksien kautta varustettua, tapitti minua rauhallisesti tummilla silmillään. Olihan se hevonen aika upea näky, mutta kyllä se kuitenkin vähän hirvitti. Tyyne oli päättänyt antaa minulle sille yleistunnille ratsuksi toisen omista silmäteristään. Britti oli kyllä kaikkien mukaan kiltti ja helppo ratsu, mutta minua kuitenkin hirvitti ajatus sen selkään kiipeämisestä. Olihan minut kyllä jo yhden shirenkin selkään saatu, mutta se oli ollut paljon tukevammalta vaikuttava ratsu kuin siro englantilainen täysiverinen. Sille ratsastustunnille olisi saanut lähteä ilman satulaa, mutta minä päätin ihan visusti pitää satulan Britin selässä. Satulan alta pilkotti upea Ison-Britannian lippua esittävä satulahuopa, mikä ei todellakaan ollut suuri yllätys. Omistihan sen hevosen kuitenkin tallin sekopäinen brittifani Tyyne.
“Kai meiän pitää mennä”, sanoin rauhallisesti kimolle täysiveriselle, kun kello alkoi lähestyä uhkaavasti kuutta.

Pihalla olikin jo Sukka ja Outi odottamassa ratsujensa kanssa, että matka kohti pelton voisi alkaa. Nopean tuntilistan muistelun jälkeen päättelin, että meidän täytyi vielä odottaa kahta tuntilaista sekä Tyyneä, joka osasi kyllä hyvin myöhästymisen jalon taidon. Hymyilevä Sukka istui tyytyväisenä tupsujalkaisen hoitohevosensa selässä. Olisihan kyllä Calle ihan hyvin kelvannut minullekin ratsuksi, koska olin sillä nallemaisella ruunalla joskus muistaakseni jollain ratsastustunnilla mennyt. Kirjava Tomppa oli puolestaan saanut selkäänsä Outin, joka oli asettanut satulaa varsin itsevarmasti. Pian paikalle tuli vieraalta näyttävä nuori nainen ruunikon puoliverisen kanssa, jota ei myöskään ollut tainnut ennen nähdä. Viimeisenä tu tilaisista paikalle asteli myöskin minun ihmismuistini ulkopuolella ollut tyttö Roiksi tunnistamaani kimoa andalusialaista taluttaen. Saimme vielä hetken odotella, kunnes Tyyne saapui kunniakkaasti myöhässä paikalle Rutun kanssa. Tallin omistajan myöhästyminen ei ollut minulle enää mikään uusi asia.

Matkasimme rauhallisesti lumisia metsäpolkuja pitkin kohti peltoaukeaa. Britti asteli rauhallisesti eteenpäin eikä välittänyt tippaakaan edes puista välillä tipahtelevista pienistä lumikasoista. Ruuna tuntui todella varmalta ja mukavalta ratsulta, joten pystyin odottamaan ihan hyvillä mielin pellolle pääsemistä. Tuskin minä kuitenkaan olisin Rotan kanssa se pahin kaahailija. Juttua riitti kyllä ihan koko ajan eikä kenenkään tarvinnut edes epäillä, että olisimme joutuneet matkaamaan kiusallisessa hiljaisuudessa. Kun minulle tuli sopiva hetki tarkkailla muita ratsukoita, huomasin olevia ainut, joka oli päätynyt ottamaan satulaan. En kuitenkaan alkanut pitämään päätöstäni huonona.

Pellolle jokaisen tuntilaisen ratsu näyttii pääsevän nopeasti pois omasta unisesta maailmastaan. Jopa karvainen Calle näytti hyvin taidokkaasti, miten lumisella pellolla pystyi kaahailemaan. Jouduimme vähän pidättelemään ratsuja, jotta ne malttoivat alussa ravata edes vähän. Eihän nyt heti alkuun vitsinyt ottaa kovasti suunniteltua laukkakilpailua. Britti tu tui edelleen mukavalta ratsulta, vaikka vasta ravissa onnistuin huomaamaan, miten suuret sen askeleet sen oikein olivat. Tuntuivathan ne vähän oudoilta, koska yleensä ratsuni oli vähintäänkin parikymmentä senttiä ruunaa matalampi.

Asetuimme pellon reunaan valmiiksi laukkakilpailua varten. Tyyne oli vetänyt työläästi lumeen viivan, jolla meidän lähtöpaikkamme oli merkattu. Ruttu puolestaan kertoa pellon toisessa päässä maalin sijainnin. Ratsut pärskivät innoissaan ja kuopivat lunta malttamattomina. Ne olivat selvästi valmiina tiukkaan kilpailuun.
“Kling!” huusi lähtökelloksi pestaamamme Tyyne, joka osasikin toimia siinä tehtävässä yllättävän hyvin.
Se tuskin oli viimeinen kerta, kun Tyyne joutui tuuraamaan lähtökelloa. Kaikki painoivat pohkeensa tiukasti hevostensa kylkiin. Sukalla ollut Calle sekä Britti olivat ne porukan hitaasti syttyvät, kun muut ampaisivat nopeasti meidän ohi. Myös nallehevonen heräsi pian ja kiri ruunikon puoliverisen rinnalle. Rotta yritti saada kavioihinsa vauhtia pitkien ja vahvojen jalkojensa ansiosta, mutta ihan kärkeen emme siltikään päässeet. En minä kyllä halunnut edes vaatia ruunalta kovaa vauhtia, koska olihan se minulle iso enkä edes tuntenut sitä otusta vielä juuri ollenkaan. Calle päätti ottaa kaiken ilon irti. Sukka liukui satulassa vähän huonoon asentoon ja päätyi roikkumaan irkun kaulalle. Olihan se pörröinen ruuna aika huvittava kiitäessä pitkin peltoa.

Meillä oli kyllä takana oikeasti hauska ja onnistunut peltorallittelutunti. Aloin myös olla entistä varmempi, että Tyynellä oli jokin salajuoni totuttaa minut kookkaisiin ratsuihin. Ehkä minä tämän juonittelun kestän niin pitkään, kunnes julmana tunnettu tallin omistaja keksii heittää minut Herkun selkään.

Vastaus:

Taas erittäin kiva tuntitarina! Sisältöä oli tarinassa tosi hyvin ja mielenkiinto lukemiseen säilyi koko tarinan ajan :). Kuvailit selkeästi ja teksti oli muutenkin oikein helppolukuista ja sujuvaa. Kerroit myös muistakin tunnin ratsukoista kivasti, mikä sai tarinan tuntumaan vieläkin realistisemmalta!

Palkaksi saat tietysti 10 tuntipistettä lisää :-).

• Tyyne

Nimi: Noelle

10.12.2017 11:44
Noellen tuntipäiväkirja: Tehoestetunti 10.12.2017 - Nestori

Rakas tuntipäiväkirja, pääsin tänää mun ekalle tunnille Keijukummussa! Ja ihan lyhyellä varotusajalla vieläpä. Oon kyllä jo ilmottautunu vakiotunneille, mut mun seuraavaan tuntiin on vielä viikko. Mutta just nyt mun teki ihan hirvee mieli ratsastaa, kun Nutsilla ei vielä voi, vaikka kyllähän meki tehdään vaikka mitä kivaa päivittäin, eikä se ratsastus nyt mulle niin tärkeetä oo. No, ei mun tarvinnu kun vähä nykästä Tyynee hihasta, nii se jo otti mut tehoestetunnille mukaa tallin uusimmalla ponilla, Nestorilla, jota mä oonki salaa ihaillu... Se hyppää kans tosi hyvin, mut osaa joskus olla hankala. Mut kyl mä Nutsista pidän kii, siitäki kasvaa hyvä esteponi!

No, mutta menin siis Nestorilla. Laittaessa se oli aika kiukkunen ja se yritti näykkiä ja jotai uhkailla, mut kun sen laitto kii, nii ei siinä sen ihmeempiä ollu, vaikka sainki hampaat mun reiteen kun kiristin satulavyötä :)

Mentii sitte maneesille, jossa rakennettii esteet. Aika yksinkertanen rata: neljä estettä lävistäjällä, joita tultiin kahdeksikkona yhden askeleen väleillä. Mä olin Nestorin kanssa ihan hyvillä fiiliksillä, vaikka se kuulemma saattokin kuumua. Toisaalta nyt mentii kahdeksikolla, nii käännökset hidastais muutenki. Suoralla uralla se olis voinu olla pahempi.

Alotettiin tunti verryttelemällä itsenäisesti, vaikka kyllä Tyyne tietty välillä jotai vinkkejä anto. Nestori oli tosi kiva, ihan just mun tyylinen poni niissä verkoissa! Se ei alkuun ees mitään kaahaillu, vaikka tultiin jo kahdeksikkoo puimeina ravissa ja laukassa. Verkassa vauhtia paljon isompi ongelma oli se, että Nessu tuli sisäpohjetta vasten aika paljon kaarteissa, enkä saanu sitä taipumaan rehellisesti, kun kumminki piti myös ulko-ohja pitää napakkana, ettei se päässy juoksemaan.

Vauhtii alko löytymään sitte, ku tuli kunnon esteet peliin ja pari kertaa tultiinki melkosena kanuunana siihe sarjalle :D Onneks päästii ehjin nahoin yli, ja tultiinki sit Nestorin kaa vähä pienemmissä osissa sitä, et sekä ennen estettä, et sen jälkeen oli kontrolli. Mut ei se mitää, sit ku sai lopputunnista päättää korkeuden, nii me jäätii suosiolla siihen 70 senttiin, kun väli kuitenki lyheni kun esteet nousi, eikä olis Nessu välttämättä kovassa vauhissa tullu kovin hyvin siihe lyhyeen väliin.

Mut hengissä selvittii taas, eikä ees maneesin hiekkaa maisteltu! Ihan hyvin siis, kun en oo kuitenkaa vähään aikaan hypänny. Nessu kuitenki ihan semihankala poni noilla esteillä, vaikka hyppääki ihan tosi hyvin jos vauhti vaan on lapasessa. Enkä itekään oikei tiiä, mitä olis pystyny parantaa et oltas tultu paremmassa tahdissa, mut kaipa sen tahdin oppis löytämään pikkuhiljaa, jos pääsis menemään Nestorilla toistekki. Loppujen lopuksi iha kiva tunti, kun pääs kuitenki hyppäämää ja Nessu oli kiva poni energiasta huolimatta! Tää oli tämmönen kokeilukerta, ens tunnilla sit paremmin!

Vastaus:

Tosi ihana tuntikuittaus, tykkäsin kyllä paljon tällaisesta tyyliltään vähän erilaisesta tarinasta! :) Tarinasta selvisi hyvin tunnin tehtävä ja kerroit kivasti Nestorin käyttäytymisestä. Myös kuvailua oli mukavasti, ja tätä lukiessani tuli kyllä jostain syystä kunnon ratsastuskoulufiilis :D.

Palkaksi tästä saat ensimmäiset 10 tuntipistettäsi!

• Tyyne

Nimi: Amora

10.12.2017 07:43
Ei niin kalainen Silli, estetunti 10. joulukuuta

Yritin kovasti pitää nuoren arabialaisen aisoissa, kun lopettelimme alkuverryttelyjä ja Tyyne alkoi selostaa päivän tehtävää. Kauniilla vaalealla harmahtavalla karvalla varustettu nuori ratsuni oli vielä kuulemma koulutukseltaan kesken ja vasta aloitteleva tuntipuksu, mutta kyllä ruuna osasi kuitenkin käyttäytyä yllättävän asiallisesti. Minulle ei nimittäin ollut mikään uusi asia, jos sen ikäinen hevonen oli vielä ihan mahdoton kakara ja jokaisen kauhu ratsastustunneilla. Neljän vanha Silli kuitenkin ainakin osasi esittää pätevää hevosta. Asetuimme toiselle pitkälle sivulle kuuntelemaan, koska keskihalkaisija oli vähän puomien valtaama. Kentälle oli asetettu neljä puomia, joiden asetelman muodosta pystyin heti päättelemään, että kyseessä oli jokin kahdeksikkotehtävä. Semmoinenhan sieltä myös paljastui, kun tunnin homma kerrottiin myös meille neljälle tuntilaiselle.

Wenni lähti ensimmäisenä laukkaamaan kahdeksikkoa hupsun ratsunsa kyydissä. Vasta silloin huomasin kunnolla, miten erikoisilta vaikuttavat valkoiset merkit tammalla oli lapojen suunnalla. Vaikken ollut vielä kauheasti ehtinyt tehdä tuttavuutta sabinon kanssa, oli ilo nähdä, miten nätisti se kulki Wennin kanssa. Höpö ylitti puomit itsevarmasti ja kuunteli ratsastajaansa kiltisti. Saattoihan tamman kuuliaisuus johtua vain Wennin taidoista, mutta epäilin kuitenkin, että myös minä selviäisin hyvin tilaston kanssa, kun joskus pääsisin kiipeämään sen selkään.

Seuraavaksi minut päästettiin Sillin kanssa tehtävän pariin. Alkuun minua vähän jännitti, koska minut oli kuitenkin laitettu nuoren ratsun selkään, joka kyllä oli alkuverryttelyissä kertonut olevansa aika selväpäinen tapaus. Siitä huolimatta vähän epäröin, miten kimo suhtautuisi puomeihin tai varsinkaan esteisiin. Ruuna pyrki hyvin ihan itse pääsemään eteenpäin, joten minulla suurin tehtävä oli tuke hevosta kaarteissa ja säilyttää hyvä rytmi. Arabi toimi nätisti pidin kovasti sen liikkeistä. Odotin jo kovasti, että pääsisimme hyppäämään sitä samaa tehtävää.

Linda sai myöskin suuren Lakun selviämään siitä tehtävästä hyvällä kunnialla. Tamma toimi varmasti eikä mustalla läsipäisellä tupsujalalla tuntunut olevan ainakaan mikään kiire yhtään mihinkään. Kun joku muu oli minun sijastani shiren selässä, huomasin, miten hitaasti ja jopa laiskasti se liikkui. Eihän tommosen körilään kyydissä olossa olisi pitänyt olla yhtään mitään pelottavaa. Sivistyneeltä näyttävä connemara suoritti tehtävää taidokkaasti, kun Outi ohjaili sitä rauhallisesti. Live oli yksi niistä tallin kauraturvista, joita olin ihastellut ihan alusta alkaen. Ruunivoikko näytti olevan juurikin sellainen tottelevainen poni, joka myöskin osasi jotain eikä sen kanssa tainnut tarvita turhia tapella. Liven selkään olisi kyllä ihan mahtava päästä joskus. Pitää varmaan toivoa, että Tyyne antaisi tamman mulle joskus ratsuksi jollekin tunnille tai neuvotella Jennyn kanssa, josko puhelias hevostyttö antaisi minulle joskus luvan kiivetä hoitoponinsa selkään.

Silli laukkasi kaarteesta itsevarmasti kohti matalaa pystyä, jolla ei ollut paljoakaan korkeutta. Huomasin hyvin, miten ruuna oikeasti yritti itsekin miellyttää eikä sen kanssa tarvinnut alkaa tappelemaan, kun arabi ponnisti pienelle pystylle. Kimo tuntui yllättävän kokeneelta esteratsulta, vaikka ei arabin ikä kyllä todellakaan antanut sitä asiaa ymmärtää. Toinen pomppu sujui myöskin hyvin ja minä ehdin hyvin tukea Silliä pohkeella kaarteissa, kun ruuna ei ihan täysiä kaahannut. Kimo ei ollut sellainen alta luisuva liukas ratsu, mikä minulle tuli arabin minusta mieleen. Ruuna ei siis ollut niin kalainen kuin sen nimi antoi ymmärtää. Silli toimi yllättävän kivasti koko tunnin ja ihan mielelläni pystyin kuvitella ratsastavani sillä uudestaankin.

Vastaus:

Tosi hyvä tuntitarina! Kerroit mukavan monipuolisesti tunnin tehtävistä, Sillin käyttäytymisestä, omista tunteistasi nuoren hevosen selässä, sekä muistakin tunnin ratsukoista :-). Teksti oli oikein kivalla tyylillä kirjoitettua, eikä kirjoitusvirheitä tarinasta löytynyt lainkaan.

Palkaksi saat 10 tuntipistettä! :)

• Tyyne

Nimi: Jenny

10.12.2017 00:10
Tehokoulutunti 11.12.

Päivän ratsuni, rautias sabino tilastohevostamma Höpö, oli nimensäkin mukaisesti melkoisen hölmö tapaus. Hoidettaessa se touhotti niin, että se häiritsi hoitotoimenpiteitä. Siispä tamman valmisteleminen tunnille vei hieman tavallista enemmän aikaa. Höpön hölmöilyistä huolimatta olin täysin ihastanut tähän uuteen Keijukummun tulokkaaseen. Se heti saapumisensa jälkeen saanut hoitajakseen Amoran, joka oli jo ehtinyt erota Aten ja Chilin hoitajana. Onneksi Keijukummun periksi antamaton porukka sai tytön palaamaan tallille - emmehän me olisi ilman häntä selvinneet!

Ehkä hieman yllättävästi, ehdin Höpön kanssa tunnille ajoissa. Satuloihin pääsyn jälkeen aloitimme alkuverryttelyn, jossa hyödynsimme etuosakäännöksiä sekä pysähdyksiä. Tarkoitus oli saada hevoset hyvin kuulolle. Siinä olikin työtä ainakin aluksi, sillä Höpö kyttäili maneesin nurkkia, mutta kyllä tamma alkoi pian kuunnella minua paremmin. Höpö liikkui reippaasti eteen ja se tuntui olevan sopivan herkkä.
"Jenny, katse ylös!" kuulin Tyynen kommentoivan. Huomasinkin tuijottavani Höpön niskaa eikä istuntani muutenkaan mikään kovin nätti ollut. Täytyi näköjään keskittyä enemmän, mietin samalla kun kohensin asentoani.

Suoriuduimme hyvin etuosakäännöksistä ja pysähdyksistä, jota teimme siihen saakka, kunnes jokainen tunnin ratsu vaikutti olevan hyvin kuulolla. Sitten tehtävää muutettiin siten, että pitkillä sivuilla oli määrä tehdä sulkutaivutus ja lyhyillä sivuilla täsmällinen pysähdys. Tehtävää tehtiin ensin käynnissä, ja myöhemmin myös ravissa. Höpö oli koko ajan hyvin kuulolla, mutta etenkin ravissa se välillä sekoili askelissaan. Se ei kuitenkaan onneksi ollut niin vakavaa.
"Seuraavaksi onkin sitten vuorossa laukkatyöskentelyä!" Tyyne huudahti maneesin keskeltä.

Pitkillä sivuilla otimme siis vastalaukkaa, ja lyhyillä sivuilla mahdollisimman koottua ravia. Laukasta Höpö vasta innostuikin - hevonen viskeli päätään ja hyppeli jotenkin omituisesti. Kun alkuinnostuksesta oltiin selvitty, suoriuduimme tehtävästä hienosti. Höpö oli erittäin miellyttävä ja yritteliäs ratsu, josta pidin erittäin paljon.
"Nyt on hieno vastalaukka, hyvä Jenny!" Tyyne kehui. Osasi se Höpö olla hienokin, vaikka olikin aika hömelö. Mutta eihän se muuten olisi Höpö!
Teimme vielä tehtävää sillä tavalla, että pitkillä sivuilla tehtiin sulkutaivutukset. Sen jälkeen olikin vuorossa loppuverryttelyt ja hepoille kehut. Oli kyllä jälleen ollut todella mukava tunti, ja Höpön kanssa oltiin koettu tunnilla monia onnistumisen hetkiä!

Vastaus:

Tosi ihana tuntitarina! Kuvailit hyvin ja etenkin Höpöstä kerroit juuri tamman omia höpömäisiä piirteitä hienosti :). Teksti oli selvästi panostettua ja sitä oli helppo lukea sen sujuvuuden ansiosta.

Ja palkaksihan saat 10 tuntipistettä :-).

• Tyyne

Nimi: Sukka

08.12.2017 18:15
yleistunti 13.12

Lucian päivää ei ehkä ihan kodeissa juhlittu, joten oli helpompi paeta tallille silloin. Oleskeluhuoneessa tuntui olevan hirveän hiljaista, kun suurin osa porukasta oli edellisellä yleistunnilla.
- Amaaa! kiljuin kaverilleni huomatessani hänet sohvannurkassa. Amora oli jo kerran ehtinyt lopettaa Keijiksessä, mutta olimme onnistuneet suostuttelemaan hänet takaisin sydännyyhkyemojispämmeillä, joten nyt tyttö hoiti yksiä uusista tulokkaista, Höpö-nimistä tilastotammaa.

- Saitko sä Höppänän tunnille? utelin innoissani samalla omaa nimeäni listasta etsien.
- Mulla on Rotta! Amora irvisti selvästi jännittyneenä suurikokoisesta ratsustaan. Itsekin olin pari kertaa päässyt Tyynen suuren brittiratsun selkään kapuamaan.
- Jes! Calle the cob! Tyyne tuntuu nyt laittavan mulle näitä mun hoitsuja, innostuin huomatessani minulle laitetun Callen.
- Ja me mennään pellolle rallittelemaan! Mä en ainakaan ota satulaa! irvistin Amoralle, joka olisi selvästi ottanut mieluummin hieman pienikokoisemman ratsun.

Calle vain nuokkui tarhan kulmassa kiiruhtaessani sitä hakemaan, eikä nalleruuna ollut moksiskaan siitä, että ujutin riimun sen pehmoisen turvan läpi. Pörröinen karvamammuttini seisoi kiltisti paikallaan karsinassa, tyhjää ruokakuppiaan äänekkäästi koluten. Harjasin Callen mahdollisimman kiiltäväksi, joskin työtä ei ollut onneksi hirveästi, kiitos väistyneiden loskakelien ja ihanan puuterilumen. Kiinnitin suojat laikukkaan ratsuni pörröisiin jalkoihin ja heitin ruunalle turparemmittömät niskaan. Kerkesin vielä taiteilemaan hoitsuni otsatukkaan letin ennen lähtöä.

Matka pellolle sujui rauhallisissa merkeissä, joskin lähtö hiukan myöhästyi Tyynen jouduttua hakemaan lisää vaatetta ja termospullollisen kuumaa brittiteetä. Hän ei kuulemma halunnut muuttua lumiukoksi. Läppä lensi koko matkan ajan, eikä meille varmastikaan tullut tylsää ihanan tuntiporukan kanssa. Amora taisi olla ainut satulallinen, muut keikkuivat ratsujensa paljaissa selissä. Callen pyöreät kyljet lämmittivät jalkojani pörröinen karva pehmensi jo ennestäänkin pehmeitä askeleita. Lumi narskui kavioiden alla ja paksuhöyheniset varpuset sirkuttivat paljaiden puiden oksilla.

Pellolle päästyämme kaikki hevoset - jopa unelias Calle - tuntuivat heräävän. Outillakin alkoi jo olla kova työ yleensä niin lupsakan Tompan pidättelemisessä. Ruunan pilkkupeppu oli suittu kiiltäväksi ja Amorakin tuntui jo ihastuneen ratsunsa brittilippuhuopaan, jonka Tyyne oli Black Fridayta verukkeenaan käyttäen hankkinut Rotalle nettikaupasta. Se oli kyllä hieno! Mielestäni Virnan Svante-hevoselle sopivat ihanasti ylikimaltavat kankisuitset, vaikka ilman satulaa mentiinkin. Ellan onneksi Roin selkä oli lähes yhtä pyöreä kuin pikkuisen Kertun, vaikka kokoa olikin noin puoli metriä enemmän.

Valitettavasti meidän piti ensin hiukan lämmitellä ravaten, ennen kuin pääsimme asettumaan lumisen pellon reunaan jo aukaisemmin suunittelemaamme laukkakisaa varten. Hevoset pärskivät ja kuopivat maata innoissaan, valmiina lähtöön.
- Kling! huusi lähtökelloksi pestaamamme Tyyne ja kaikki painoivat pohkeensa hevosten kylkiin. Vaikka Callen moottori käynnistyikin hiukan hitaammin, sai se silti kurottua pian jo alkuspurtissa väsähtäneiden Svanten ja Roin rinnalle. Tomppa oli aivan kintereillämme, mutta Amora oli päättänyt ottaa hieman rauhallisemmin ei-niin-tutun ratsun kanssa. Kun joku sitten innostui pukittelemaan, seurasivat muut lauman jäsenet perässä, enkä voinut kuin nauraa roikkuessani puoliksi Callen pörröisellä kaulalla ruunan kiitäessä pitkin peltoa lumipöllyn ja mojovien pierujen saattelemana!

Vastaus:

Ihana peltorallittelutarina, tykkäsin kovasti! ♥ Kuvailit tosi kivasti ja realistisesti kaiken tarvittavan myös oikein hyvien yksityiskohtien kera. Pidin paljon myös siitä, kuinka sujuvaa ja ns. kirjamaista tarinan teksti oli - sitä todellakin oli mukava lukea! :)

Palkaksi saat tietysti 10 tuntipistettä.

• Tyyne

Nimi: Sukka

07.12.2017 15:53
yleistunti 6.12

Itsenäisyyspäivänä tallille pakeneminen ei kyllä haitannut minua yhtään, ei tarvinnut imuroida tai siivota tai osallistua ruuanlaittoon. Kotona hyvä, tallilla paras, sanonta sopi täydellisesti. Olin muutenkin innoissani saatuani tälle yleistunnille Mimmin. Lehmäponi hyöri ja pyöri innoissaan laittaessani satulaa sen selkään, mutta tamman puuhailu sai minut vain nauramaan. Huovan valitseminen oli kyllä ollut hankala operaatio - ei olisi pitänyt ostaa kahta huopaa - mutta olin lopulta päätynyt ihanan pinkkiin glitterhuopaan, joka varmasti häikäisisi kaikki kanssatuntilaiset!

Alkuverryttelyiden jälkeen aloitettiin heti ympyrätyöskentely. Meidän kanssamme samaan päätyyn oli määrätty Amora, joka keikkui Pennin leveässä selässä ja ylienergistä arabiruuna Silliä pidättelevä Outi. Mimmi liikkui sopivan reippaasti eteenpäin, mutta yritti taivuttaa kaulaansa liikaa, josta Tyynekin meille huomautti. Aloitimme pysähdyksillä, joita sai tehdä etäisyyksien mukaan. Mimmi kuunteli kyllä hyvin pohjetta, mutta pidätteelle se ei oikein antanut sijaa, joka tuotti hieman ongelmia.

Sähellettyämme vielä ravivolttien kanssa, oli aika siirtyä laukkaamaan. Mimmi pyöritteli korviaan ja se huiski hännällään minne sattui. Kun Tyyne antoi luvan laukka-avuille, oli Mimmilehmä heti säntäämässä vauhtiin. Sain ensin hiukan pidätellä sitä, että vauhti muuttui hallituksi, mutta sitten näppärä ponineiti päättikin karata ympyrältä.
- Ohjaa pohkeella, älä ohjalla! Käännä pää ulos, muttei liikaa, niin se kääntyy takaisin! Tyyne ohjeisti kentän keskeltä keskeyttäen Ellan neuvomisen tasaisesta istunnasta. Vaikka kuinka painoin pohkeet kiinni, voitti Mimmi tämän erän, koska jos olisin nyt kääntänyt sen, olisimme laukanneet toisia päin. Jouduimme siis kiertämään uran kautta. Seuraavan kerran avoimelle sivulle tultaessa olin skarppina: pidin ohjat tarpeeksi lyhyinä, raipan ulkokädessä ja pohkeet kiinni Mimmin jo pörröisiksi muuttuneissa kyljissä.
- Hyvä, nythän se tajusi että Sukalle ei ryppyillä! Tyyne virnisti kehuksi.

Olisimme saaneet tehdä loppuverryttelyt uralla, mutta joku keksi lähteä porukalla maastoon, joten niin tehtiin. Tyynekin pääsi lähtemään vielä ajoissa kello seitsemän teelle. Joku ykkösryhmäläisista oli varmasti pistänyt jo veden kiehumaan.
- Oliks Penni kiva? virnistin Amoralle, kun käyskentelimme pitkin ohjin lumisella metsäpolulla. Jos vierekkäin oli jo vähän tilaa, ei ratsastus muuttunut yhtään helpommaksi, kun Outikin ohjasi puuskuttavan Sillin viereemme.
- Tää ainakin oli ihana! Outi hymyili Naantalin aurinkona. Kumarruin vasten Mimmin lämmintä kaulaa.
- Sä oot kyllä paras.

Vastaus:

Superkiva tuntitarina taas! Kerroit kaikki tunnin tapahtumat hyvällä tyylillä ja kivojen yksityiskohtien kera, eikä kuvailuakaan tarinasta siis puuttunut :). Teksti oli sujuvaa ja taitavasti kirjoitettua.

Palkaksi saat tästä tietenkin 10 tuntipistettä! :)

• Tyyne

Nimi: Ossian

06.12.2017 21:08
A NEW LOVE – TEHOESTETUNTI 3.12.2017

Tyyne oli selvästikin tärähtänyt ja Ossian oli tehnyt väärän valinnan antaessaan naiselle vapaat kädet tuntiratsun valinnassa. Ilmaan minkäänlaista varoitusta, tallinomistaja oli laittanut tunnille ratsuksi vielä vauvahevos Karan. Ei siinä sinänsä mitään, oli Ossian ennemminkin ollut tekemisissä varsojen kanssa – tai ehkä osuvammin nuorten hevosten, olihan Karakin jo hieno, nuori hevosneiti – mutta olihan se aina erilaista. Päätään pudistaen lähti kohti yksityisten puolta.
Karsinassa Kara oli omalla tavallaan ihan hauska ja toi jotenkin mieleen Saken karsinassa pyörimisellään. Kirkkain silmin kaunotar hamusi suloisesti Ossianin sormia ja paidanhelmaa, höristen hiljaa herkkujen toivossa. Kun mitään muuta kuin rakkautta ei kuulunut, pikkuneidin mielenkiinto loppui ja se alkoi tutkia nuolemalla vesiautomaattiaan. Nauraen poika alkoi harjata uutta tuttavuuttaan kaikessa rauhassa.

Maneesiin päästessä, Ossian oli monta kertaa yllättynyt positiivisesti, kuinka ihanaksi Kara oli osoittautunut. Varustaminen oli ollut todella helppoa ja jalustimia mitatessa nuorikko seisoi nätisti paikallaan. Tosin, kun Tyyne tuli maneesiin, Kara olisi halunnut lähteä rakastamaan omistajaansa. Viimeisten säätöjen jälkeen poika nousi kevyesti tamman satulaan ja palkitsi hyvän käyttäytymisen porkkanan palalla. Nuoressa iässä hevoset oli helpointa lahjoa kiltiksi.
Vaikka Ossian oli lähiaikoina mennyt paljon ponikokoisella Trollilla, tuntui Kara melkein pienemmältä sievien askeleidensa ja kapean mallinsa takia. Innokkaasti Kara tepasteli uraa pitkin korvat höröllä katsellen muita ratsuja ja kuunnellen herkeämättä ratsastajansa ohjeita. Ossian yritti istua mahdollisimman keskellä, ettei vahingossa antaisi painollaan apuja, jotka olisivat ristiriidassa muiden apujen kanssa. Nöyrästi täysverinen pysähtyi ja kääntyi pyydettäessä.
Kun alkuverryttelyissä kaksikko oli saanut tuntumaa toisiinsa, alkoi meno oikeasti tuntuakin hyvältä. Ossian yritti ratsastaa mahdollisimman hellästi, mutta selkeästi ja päättäväisesti ja paria hämmennyksen hetkeä lukuun ottamatta meno luisti aika hyvin. Pikkuhiljaa kavalettitehtävällä Kara alkoi kuitenkin innostua. Meno oli kuitenkin lähinnä vain suloista verrattuna Peikkosen pikkurodeoihin, joten innokkaammat askeleet eivät menossa tuntuneet.
Varsinaisella estetehtävällä nuorikko vasta kuumuikin. Tyynekin sai ravata pitkin kenttää aina nostamassa ja laskemassa esteitä, kun Ossian ja Kara suorittivat linjaa matalammilla estekorkeuksilla. Innokkaan tamman hypyt olivat aluksi vähän muuta kuin sulavia, mutta rytmin tullessa myös hypyt paranivat. Rohkeudestaan huolimatta, Kara epäröi aina välillä hieman, mutta hyppäsi kuitenkin nätisti, kunhan ratsastaja muisti antaa tarpeeksi tukea. Kokemattomuus paistoi hyppytyylistä, mutta pikkutamma suoritti urhoollisesti kaikki annetut tehtävät.

– No mitäs mieltä Ossian oli Karasta, kysyi Tyyne, kun tuntilaiset olivat loppukaarrossa. Vaikka pari viikkoa takaperin moni oli päässyt tammalla menemään, uteliaita päitä kääntyi kuuntelemaan kaksikon sananvaihtoa.
– Ihana! Tosi herkkä ja kuuliainen, ei kyllä uskois että tää on näin nuori, kun on niin harvinaisen fiksu, kehui Ossian taputtaen arabia kaulalle. Ei ollenkaan hassumpi pikkutamma.

Vastaus:

Olipas ihana tuntitarina, tykkäsin kyllä paljon! ♥ Teksti oli mukavan selkeää ja selvästi huolellisesti kirjoitettua - tekstiä olikin oikein miellyttävä lukea. Kuvailit tässä tosi kivasti ja sopivan yksinkertaisesti, eikä virheitäkään tarinasta löytynyt ollenkaan!

Palkaksi saat tietysti 10 tuntipistettä :).

• Tyyne

Nimi: Jenny

27.11.2017 17:50
Tehoestetunti 5.11.

Kannustin Roita yhä reippaampaan laukkaan. Orin pumpulinpehmeä askel muuttui hetki hetkeltä matkaavoittavammaksi, ja hevonen korskahteli innostuksissaan edetessään kohti vaaleanpunaista pystyestettä. Sain Roin ratsastettua hyvin esteelle kaarteesta, mutta lähestyminen oli silti ehkä vähän vino ja hyppy lähti vähän liian kaukaa. En kuitenkaan jäänyt miettimään asiaa sen enempää, vaan ratsastin hevosen kohti seuraavaa estettä.

Suoristin Roin esteen jälkeen ja kolmannelle esteelle hyppy osuikin juuri oikeaan kohtaan. Seuraavaksi oli vuorossa melko tiukka käännös punaiselle pystylle. Roi oli onneksi hyvin kuuliainen ja yhteistyöhaluinen, jonka vuoksi sitä oli helppo ratsastaa. Selvisimme siis melko haastavasta kaarteesta kunnialla, jonka jälkeen matka jatkui kohti viidettä estettä. Kyseiselle esteelle tuli jälleen lähestyminen jyrkästä kaarteesta, mutta sen jälkeen saikin ratsastaa kuudennelle esteelle loivassa kaarteessa. Sinisestä pystystä olimme hypänneet yli jo radan alussa, mutta nyt pääsimme ylittämään sen uudemman kerran. Radan viimeisenä esteenä toimi samainen punainen pysty, jonka olimme ylittäneet myös radan neljäntenä esteenä.
Kokonaisuutena rata oli sujunut hyvin, pieniä virheitä lukuunottamatta. Roi oli edennyt koko ajan sopivan reippaassa, hallitussa tahdissa, niin kuin oli ollut tarkoitus. Hyppäsimme rataa tunnilla vielä muutaman kerran, ennen kuin Tyyneltä kuului käsky siirtyä loppuverryttelyihin. Annoin Roin ravata rennosti ja tietysti pyrin itsekin olemaan mahdollisimman rento. Pian siirsin hevosen käyntiin ja valutin ohjat pitkiksi. Taputtelin oria kaulalle kehuiksi päivän tunnista.
"Nähdään sitten ensi viikolla, nyt voitte ratsastaa kaartoon ja lähteä talliin", kuului Tyynen rauhallinen ääni tunnin päätteeksi.

Vastaus:

Ihanan tyylinen tuntitarina, tykkäsin kovasti! Teksti oli tosi sujuvaa sekä mukavan yksityiskohtaista - tarinaa olikin oikein miellyttävä lukea. Kuvailitkin tässä tosi hyvin ja sulavalla tyylillä :). Kirjoitusvirheitä tarinasta ei löytynyt ollenkaan!

Palkaksi saat tietysti 10 tuntipistettä :).

• Tyyne

Nimi: Lyydia

27.11.2017 13:37
Tehokoulutunti 20.11.
Aloitimme tunnin huolellisilla alkuverryttelyillä tehden voltteja ja taivutellen ratsujamme. Ellie oli hieman jännittynyt etenkin maneesin katsomopäädysä ja se tuntui säpsähtävän jokaisesta pienestä rapinasta tai kolahduksesta. Mä työskentelinkin aluksi lähinnä toisessa päädyssä ja pyrin saamaan Ellien rennoksi siellä ja jossain vaiheessa hivuttautua pikku hiljaa katsomopäätyä päin.

Verryttelyjen jälkeen aloimme tulle eräänlaista pohkeenväistötehtävää. Mä ajattelin tehtävän olevan meille haastava etenkin ravissa, koska Ellie ei vielä ihan täysin handlaa väistöjä. Käynnissä meillä ei juurikaan ollut ongelmaa eikä Ellie oikeastaan edes vilkuillut katsomopäädyssäkään ympärilleen, kun se keskittyi niin hyvin.

Ravissa etenkin "siksak"-kuvio tuotti hankaluuksia. Ellie olis mielellään ottanut käynnille, kun se ei oikein tajunnut ideaa ja sillä meni askeleet sekaisin. Toki mulla itellänikin olis vielä paljon parannettavaa ratsastuksessa, eli tietysti hankaluudet oli myös musta kiinni. Sain kuitenkin tosi paljon vinkkejä Tyyneltä mitä voin hyödyntää myös itsenäisesti ratsastaessa ja loppujen lopuksi saatiin ihan hyväkin suoritus aikaan!

Vastaus:

Tosi kiva pieni tuntikuittaus! Teksti oli oikein hyvin kirjoitettua ja mukavan selkeää. Kerroit kivasti ja yksinkertaisesti tunnin tehtävistä ja Ellien käyttäytymisestä, kuitenkin hyvillä yksityiskohdilla varustettuna :).

Palkaksi 10 tuntipistettä!

• Tyyne

Nimi: Jenny

26.11.2017 15:37
Yleistunti 8.11.

"Jes, mä sain Calle the cobin!" riemuitsin Sukalle, joka seisoi vieressäni myös tutkailemassa tämän päivän yleistunnin tuntilistaa. Hän ratsasti vasta seuraavassa ryhmässä ja hänen ratsukseen oli merkitty tallin hieman haasteellinen Sera-poni.
"Me mennään vissiin ilman satulaa", Sukka tuumasi. "Ihan epistä, kun sä sait Callen! Se on ihan täydellinen ilman satulaa mentäessä."
Tietysti olin tyytyväinen ratsuuni, mutta uskoin Serankin olevan ihan kiva. En tosin ymmärtänyt, miten Eliza kesti tammaa niin usein. Olin nimittäin nähnyt Seran silloin tällöin heittelevän aika mojovia pukkeja kentällä. Kai siitäkin ponista oli mahdollista löytää mukavampi puoli, mietin.
"Mä meen nyt hoitamaan Callen, nähdään!" huikkasin Sukalle. Tyttö taisi mennä vielä hetkeksi oleskeluhuoneeseen lepäämään ennen päivän koitosta, eli Seralla ratsastamista.

Calle oli luonteensa mukaisesti erittäin ihana hoidettava. Sain sen hoidettua ja varustettua ongelmitta ratsastustuntia varten, ja pian olinkin jo kentällä nousemassa kirjavan cobin satuloimattomaan selkään. Ruuna seisoi rauhallisesti paikallaan ja odotti kärsivällisesti merkkiä lähteä liikkeelle. Kun kaikki olivat onnistuneesti saaneet itsensä ratsujensa selkiin, lähdettiin rennossa käynnissä uralle.
"Tänään onkin ehkä astetta rennompi tunti", Tyyne puhui meille kentän keskellä seisoskellessaan ja seuratessaan katseellaan ratsastajia. "En usko sen haittaavan teitä ainakaan paljoa."
"Mä oisin halunnu kunnon hikistä koulutreeniä", valitin ihan vain huvikseni.
"Kyllä te silti joudutte tänään töitä tekemään, ei tämä ihan täysin höntsäilytunti ole", Tyyne sanoi kevyesti naurahtaen.

Verryttelimme hevoset rennosti ennen työskentelyn aloittamista. Lyhyillä sivuilla ratsastimme voltit ja pitkällä sivulla menimme pohkeenväistöjä. Calle väisti nätisti sisälle päin ja siitä takaisin uralle. Hevonen oli ehkä vähän laiska, mutta minun piti vain keskittyä ratsastamaan sitä kunnolla eteen. Calle alkoi sitten pikkuhiljaa liikkua reippaammin.
Tehtävä oli melko yksinkertainen, mutta se oli silti hyvää harjoitusta. Hevoset piti saada pysymään rentoina eivätkä ne saaneet jännittyä. Calle meinasi välillä olla vähäsen jäykkä, mutta tarpeeksi kauan kun tehtävää tehtiin, alkoi myös Callesta löytyä taipuisuutta. Elizallakin näytti aluksi olevan hieman ongelmia saada jäykkää Tomppaa taipumaan, mutta sekin taipui loppua kohden hienosti.
"Okei, sitten tehdään vielä samaa tehtävää ravissa!" Tyyne huudahti. Pian ratsukot siirtyivätkin rentoon, kuitenkin reippaaseen raviin. Hevoset olivat ehtineet jo taipua hyvin käynnissä, joten ravissa ne oli helpompi saada taipumaan. Calle oli edelleen hieman hidas, mutta ainakin rento se oli kuin mikä.

Jankkasimme voltteja ja pohkeenväistöjä hyvän aikaa, kunnes siirryimme suurelle kahdeksikolle. Siinä tarkoitus oli pidentää askelta lävistäjällä ja lyhyiden sivujen puolella täytyi puolestaan lyhentää askelta. Tehtävä kuulosti helpolta, mutta oli siinäkin oma haasteensa. Calle oli kuitenkin hyvin kuulolla, joten se ymmärsi melko nopeasti, milloin sen täytyi pidentää ja milloin taas lyhentää askeltaan.
Kun tehtävä alkoi sujua ravissa, alettiin tekemään tehtävää laukassa. Suunnanvaihtokohdissa tehtiin laukanvaihto, mutta muuten tehtävä pysyi samana. Calle liikkui jo paremmin eteen ja oikeastaan ruuna oli aika reipaskin. Sen tasaisissa askelissa oli suorastaan taivaallisen ihanaa istua. Laukkaaminen oli ehdottamasti lempikohtani tunnista ja olisin voinut jatkaa sitä ikuisuuksiin saakka. Aivan liian pian Tyyne kuitenkin käski meidät loppuverryttelyihin. Calle siirtyi pehmeästi raviin sitä siltä pyydettyäni.
"Hieno poika", sanoin hiljaa ja taputin ruunaa kaulalle. Teimme paljon ympyröitä vielä loppuverkoissa, jotta hevoset saatiin ratsastettua rennoiksi. Minun ratsuni oli jo hyvin rento ja ympyröillä se taipui kuuliaisesti. Olin kyllä erittäin tyytyväinen tämän päivän tuntiin, niin itseni kuin ratsunikin puolesta!

Vastaus:

Tosi kivasti kirjoitettu tuntitarina, jossa oli sujuvaa tekstiä ja hyvää kuvailua! Tarinaan sisältyi myös kivoja yksityiskohtia ja muutenkin teksti oli mielestäni oikein realistista :). Kirjoitusvirheitä en tarinasta bongannut ollenkaan, ja muutenkin teksti vaikutti olevan oikein huolellisesti kirjoitettua!

Palkaksi uudet 10 tuntipistettä :-).

• Tyyne

Nimi: Jenny

26.11.2017 14:26
Tehokoulutunti 6.11.

En tiedä oliko kovinkaan viisasta ottaa viikolle vielä kolmatta vakiotuntia, mutta joka tapauksessa minut oli lisätty vielä tehokoulutunninkin listaan vakiotuntilaiseksi. Ennen olin ollut "vain" yleistunnilla ja tehoestetunnilla vakiotuntilaisena, ja silloin tällöin olin pistäytynyt myös tehokoulutunnilla irtotuntilaisena. Tunnit olivat olleet oikein miellyttäviä ja tehtävät kiinnostavia, joten olin sitten jossain epämääräisessä mielentilassa kertoa Tyynelle halukkuudestani tulla myös tehokoulutunnille vakkariksi. Toisaalta, minähän olin muutenkin tallilla lähes joka päivä, joten en uskonut kolmannen vakiotunnin tuottavan ongelmaa.

Päivän ratsuni oli yksi hyvän ystäväni Sukan silmäteristä - nuori lehmäponi Mimmi. Vain 5-vuotias ruotsalainen ratsuponitamma oli kuulemma vähäsen arka, mutta kuitenkin perusluonteeltaan melko jekkuileva. Hoidimme suloisen ponin Sukan kanssa yhdessä ja samalla rupattelimme niitä näitä. Mimmiä ei tuntunut haittaavan ympärillään hääräävät hoitajat, oikeastaan se näytti nauttivan saadessaan tuplamäärän huomiota. Tamma oli oikein utelias ja mukavaluonteinen hoidettava.
"Ainakin tässä vaiheessa Mimmi vaikuttaa kivalta", sanoin Sukalle ilkikurisen virnistyksen kera.
"Hei, odotas vaan niin ratsastaessa se on vielä kivempi!"

Pian ratsastustunti pääsikin jo alkamaan, kun kaikki tuntilaiset olivat saaneet ratsunsa valmiiksi ja talutettua kentälle. Kenttä oli hyvässä kunnossa - vaikka lähipäivinä olikin satanut paljon, kenttä ei silti ollut epämiellyttävän mutainen. Ratsastajat heilauttivat itsensä hevosten satuloihin, tai minun tapauksesssani kyseessä oli poni. Mimmi lähti reippaassa tahdissa kipittämään uralle, minun pitäessä ohjia pitkinä. Ainakin mukavan reipas poni oli kyseessä, koska jo alkukäynneissä se liikkui hyvin eteen. Verryttelimme ratsut paljon ympyröitä ja siirtymiä tehden. Pakko sanoa, että Mimmi oli kyllä erittäin miellyttävä ratsastaa, sillä se oli sopivan herkkä ja koko ajan loistavasti kuulolla.

Kun hevoset oltiin saatu vetreiksi, alettiin tekemään pitkällä sivulla sulkutaivutusta ravissa ja lyhyillä sivuilla oli tarkoitus ratsastaa mahdollisimman pitkää ja rentoa käyntiä. Nuoreksi, ja melko osaamattomaksi poniksi Mimmi selviytyi tehtävästä hyvin. Ponin kuuliaisuudesta ja herkkyydestä oli jälleen hyötyä, sillä se kuunteli pienintäkin apuani. Myös muilla tunnin ratsukoilla tuntui menevän hyvin, koska Tyyne kehui kaikkia tasapuolisesti.
"Hienoa kaikki, seuraavaksi voitaisiin ottaa vastalaukkaharjoituksia! Pitkät sivut siis menette vastalaukkaa, ja lyhyet sivut mahdollisimman koottua ravia", Tyyne selitti seuraavan tehtävän kulun. Lindan ja Donitsin esimerkkiä seuraten aloitimme tehtävän.

Minulta ja Mimmiltä onnistui vastalaukat ja ravin kokoaminen hieman vaihtelevalla menestyksellä. Mimmi ei aina ymmärtänyt nostaa vastalaukkaa ja välillä sieltä tulikin sekalaukka. Kun tehtävää jankattiin tarpeeksi kauan, alkoi Mimmikin tajuta tehtävän idean ja tehtävän loppupuolella tamma väläyttelikin hienoja vastalaukkoja. Ravin kokoaminenkaan ei aluksi meinannut ottaa onnistuakseen, mutta sekin parani loppua kohden. Lehmäponi ansaitsi tietysti kunnon kehut hienoista suorituksistaan. Myös minä sain kehuja osakseni Tyyneltä, sillä eihän poni itsestään mitään tehnyt, täytyi sitä ratsastaakin. Olin loppujen lopuksi tyytyväinen tehtävän kulkuun, vaikkei se aluksi ollut kovin kehuttavasti mennytkään.

Lopputunnista teimme äskeistä tehtävää hieman muunnellusti. Tällä kertaa pitkillä sivuilla tehtiin sisällepäin kaartuvat kaaret vastalaukassa ja lyhyillä sivuilla tehtiin ravissa voltit. Koska Mimmi oli jo hyvässä vireessä edellisen tehtävän jäljiltä, onnistui tämä tehtävä vielä paremmin kuin edellinen. Vastalaukat tamma nosti hienosti ja ympyröillä se taipui juuri sopivasti. Tyynen sanojen mukaan aloimme jo näyttää oikein näppärältä kouluratsukolta! Siitä suurin kiitos kuului yhteistyöhaluiselle ja yritteliäälle Mimmille. Vaikkei poni kaikkea osannutkaan, yritti se silti koko tunnin ajan parhaansa ja tunti oli kokemuksena hyvin opettavainen. Nuorissa hevosissa oli aina se omanlainen haasteensa, mutta sen takia niillä ratsastaminen olikin niin kiinnostavaa. Ratsastaisin kyllä mielelläni Mimmillä uudelleenkin, jos Tyyne sen minulle tunnille sattuu laittamaan.

Vastaus:

Erittäin hyvä tuntitarina jälleen! :) Kuvailit hyvin ja kerroit mukavan selkeästi tunnin tehtävistä sekä sun ja Mimmin suorituksista :-). Kirjoitusvirheitä ei tarinasta löytynyt ollenkaan, ja muutenkin tykkäsin kovasti tekstin sujuvuudesta ja helppolukuisuudesta.

Palkaksi 10 tuntipistettä!

• Tyyne

Nimi: Amora

25.11.2017 19:49
Ilman pelkoa ei minua jättiläisen selkään saa, yleistunti 15. marraskuuta

Minun oli tehnyt mieli manata Tyyne maan alle, kun olin nähnyt tämän päivän yleistunnin tuntilistan. Nainen oli nimittäin varmasti ihan vain julmuuttaan valinnut minulle Lakun. En siitä tammasta paljoa tiennyt, mutta varmaa oli, että kyseessä oli yksi tallin shireistä. En ollut ratsusta mitenkään kovinkaan iloinen, koska se lähinnä pelotti minua. Asiaa ei paljoa auttanut, kun huomasin Lunan saaneen Aten sille tunnille. Olinhan minä ottanut, että muut ratsastivat tunneilla minun hoitohevosilla, mutta kyllä se tuolloin vähän raapaisi, kun omalle kohdalle oli tullut pelottava hevonen. Tyyne tiesi kyllä tasan tarkkaan, etten minä ollut hevosten tai varsinkaan isojen sellaisten ystävä. Onneksi Laku taisi sentään olla Keijukummun shireistä se pienin. Tuo yleistunti oli siis todellakin oikea koetus minulle. Onneksi minulla oli sillä tunnilla sentään Sukka seurana, joten minun ei tarvinnut ihan yksin järkyttyä.

Kun olin päässyt kiipeämään vaivalloisesti Lakun selkään, ei tamma ollut onnistunut minua vielä järkyttämään. Mustavalkoinen jättitamma vaikutti kuitennin sen verran kiltimtäja rauhalliselta, ettei se ehkä haluaisi minua tiputtaa rodeolla selästä ja litistää kavion alle. Huomasin kuitenkin, miten tärisin jännityksestä ja ehkä vähän myös siitä pelosta, mitä en kuitenkaan suostuisi myöntämään, kun lähdimme kohti maastoreittejä.
“Rentoudu nyt, sä selviit tästä kyllä”, kimon arabin selässä ollut Sukka yritti rauhoitella.
“Mutta kun”, yritin varovasti mutista vastaan.
Tiesin kyllä, ettei Sukka antaisi periksi, joten päätin olla vääntämättä asiaa sen enempää, vaikka mieli tekikin.

Kuljin Lakun kanssa aika jonon hännillä, koska vain Sukka tuli Sillin kanssa meidän perässä. Jos minut olisi päästetty pitämään ihan perää olisin varmaan kääntynyt takaisin tallin pihalle ensimmäisten sadan metrin jälkeen, vaikka tamma ei ollutkaan niin kauhea ratsu kuin olin pelännyt. Tai totta puhuen shire ei ollut ollenkaan kauhea ratsu, koska se oli todella mukava ratsastettava, vaikka mustavalkoinen kulki ehkä vähän laiskasti, mutta se ei kuitenkaan haitannut minua. Tamma oli vain pelottava ja sekin johtui yksinkertaisesti pelkästään sen rodusta. Laku oli rauhallinen ja tasainen ratsu, joka kuunteli nätisti. Kun Tyyne ilmoitti, että nyt ravataan, harkitsin melkein takaisin kääntymistä takana tulleesta Sukasta huolimatta. Tiesin kuitenkin ihan hyvin, ettei tyttö antaisi minun tehdä sitä. Päädyin siis varovasti pyytämään Lakulta ravia. Tamma totteli kiltisti ja lähti ravaamaan kuuliaisesti. En tiedä pidinkö siitä vai en. Mutta en ainakaan vihannut.

Kyllä Tyyne sai minulle myös sen todellisen kauhun aikaiseksi tuon tunnin aikana. Se hetki koitti, kun piti laukata. Sillä hetkellä harkitsin jopa ehkä liiankin vakavissani pois lähtemistä. Laukkaaminen isolla hevosella tuntui ihan liian pelottavalta, vaikka olo Lakun satulassa olikin yllättävän turvallinen.
“Rohkeesti Ama, sä pystyt kyllä”, Sukka yritti rohkaista minua hymyillen.
Otin varovasti tytön sanat kuuleviin korviini, vaikka tunsin tunsin itseni todella epävarmaksi. Tein kuitenkin työtä käskettyä. Nostin Lakun laukkaan ja nousin hatarasti seisomaan jalustimme. Jalkani tärisivät vähän jännityksestä, mutta pystyin silti pitämään tasapainon, koska tamman liikkeet olivat tasan verran tasaiset.
“Kiitos Laku”, ne sanat minun oli aivan pakko kuvata tammalle laukan jälkeen.
En voinut sanoa, etten olisi sen jälkeen pelännyt ratsastaa isoilla hevosilla, mutta tammasta oli kyllä ollut apua sen asian kanssa. Tarvitsisin varmasti vielä aika monta ratsastuskertaa niillä jättimäisillä kaviokkailla, jotta saattaisin sanoa, etten enää pelkäisi sitä.

Vastaus:

Oikein hyvä tuntitarina, jossa kerroit hyvin jännityksestäsi isoja hevosia kohtaan! Mutta tästä se totutteleminen hei alkaa, hyvin selviydyit Lakustakin ;).
Teksti oli tässäkin tarinassa tosi kivalla tyylillä ja hyvän kuvailun kera kirjoitettua. Tarinasta löytyi kuitenkin yksi huolimattomuusvirhe, mutta se ei kyllä paljoa haitannut kun siitä sai hyvin selvää :).

Palkaksi 10 tuntipistettä!

• Tyyne

Nimi: Jenny

25.11.2017 16:39
Tehokoulutunti 20.11.

Olin taas saanut tunnille ratsukseni hevosen, jolla en ollutkaan ennen ratsastanut. En pistänyt vastaan, koska uusilla hevosilla oli kivaa päästä ratsastamaan. Tällä kertaa tuntilistassa luki nimeni perässä Feta. Tiesin hevosen ulkonäöltä, mutta tamman luonteesta en tiennyt paljoakaan. No, tänään se selviäisi, mietin suunnistaessani kohti Fetan karsinaa.

Rodultaan Feta oli risteytyshevonen. Heti en muistanut, mitä rotuja hevosessa olikaan, mutta taisi olla jonkin sortin irlannintyöhevosen ja cobin risteytys. Ainakin hevonen oli väriltään kirjava ja rakenteeltaan hyvin cobimainen. Feta oli kyllä hoidettavuudeltaan helppo, mutta se ei oikein sanonut juuta eikä jaata minun sitä hoitaessa. Se vain seisoi paikallaan välittämättä puuhistani. Ehkä tamma kaipaisi vain hieman lisää aikaa, niin sen todellinen luonne tulisi esiin välinpitämättömän ulkokuoren alta. Yhden pikaisen hoitokerran perusteella en voinut kertoa mielipidettäni Fetasta, mutta olihan tässä vielä ratsastustunti edessä.

Tunti pidettiin jälleen maneesissa huonon sään vuoksi. Tai oikeastaan, sää oli ihan hyvä, mutta kenttä oli sen verran loskainen ettei siinä olisi kovin miellyttävää ollut ratsastaa. Niinpä tehokoulun ratsukot astelivat punaisen väriseen rakennukseen tunninpitäjän, eli Tyynen johdolla.
"Mitäs me tällä tunnilla tehdään?" kysyin Tyyneltä, joka oli varmasti keksinyt taas jotain hauskaa tai "hauskaa" meidän iloksemme.
"Pohkeenväistöjä ja voltteja!" Tyyne sanoi ehkä vähän liiankin innoissaan. Jos rehellisiä oltiin, niin lähes kaikki tunnin ratsastajat vaikuttivat melko tylsistyneiltä tunnin aiheen kuultuaan, mutta päätin silti antaa tunnille mahdollisuuden. Voisihan tunti olla ihan hauskakin... Mikäli kouluratsastus edes pystyi olemaan hauskaa. (Maasto)esteratsastusta se ei tulisi koskaan voittamaan!
"Alkuverryttelyissä voitte ihan vaan tehdä voltteja ja muutenkin taivutella hevosia. Tai no, kyllä te varmaan olette ennenkin hevosia verrytelleet!" Tyyne naurahti. Aloimme siis verrytellä hevosia, Tyynen mainitsemalla tavalla. Tarkoitus oli siis saada hevoset taipuisiksi ja hyvin avuille.

Feta vaikutti jo heti alkuun hyvin mukavalta ja eteenpäinpyrkivältä. Tamma oli siis hyvin miellyttävä ratsu, eikä minulla ollut mitään negatiivista sanottavaa siitä. Se liikkui eteenpäin vetreästi ja kevyesti, joten alkuverryttely oli tehnyt tehtävänsä. Pian pääsimme tunnin varsinaisen tehtävän pariin, eli siis pohkeenväistöihin ja voltteihin. Tai no volttejahan me olimme jo tehneet tällä tunnilla, mutta pohkeenväistöjä emme vielä. Ensin aloitimme tekemään tehtävää käynnissä.
"Jenny voi vaikka lähteä ensin tekemään tehtävää, niin voitte sitten seurata häntä", Tyyne sanoi, tietysti ensin kerrottuaan tehtävän kulun. Niinpä noudatin parhaani mukaan neuvoja, joita nainen oli juuri hetki sitten antanut.

Aloitin tehtävän ratsastamassa maneesin kulmaan ensin voltin. Feta taipui voltille hyvin, josta sitten ratsastin keskihalkaisijalle. Noin puolivälissä maneesia täytyi lähteä ratsastamaan pohkeenväistöä takaisin uralle ja kulmaan täytyi taas tehdä voltti. Voltin jälkeen ratsastin uraa pitkin pitkän sivun puoliväliin saakka, josta lähdin jälleen tekemään pohkeenväistöä kohti keskihalkaisijaa. Sitten oli vuorossa hevosen suoristus, jonka jälkeen ratsastus takaisin uralle pohkeenväistössä.
Sain Tyyneltä kehut hyvästä suorituksesta ja käännyin katsomaan muita ratsukoita, jotka olivat lähteneet perässäni suorittamaan tehtävää. Tehtävää jatkettiin vielä jonkin aikaa käynnissä, kunnes oli ravin vuoro. Feta liikkui kyllä hienosti ravissakin ja niin voltit kuin pohkeenväistötkin se suoritti ilman suurempia ongelmia.

Tunnista tuli varmasti opittua paljon, vaikka aihe olikin melko yksinkertainen. Feta oli kuitenkin ollut siinä mielessä opettava ratsu, ettei se ollut antanut mitään ilmaiseksi. Olin saanut ratsastaa koko tunnin ajan niin hyvin kuin ikinä osasin ja sitten Feta olikin liikkunut kivasti. Jos olisin yhtäänkään laiskotellut, niin Fetakin olisi varmasti tehnyt saman. Ratsastin tammalla loppukäyntejä väsyneenä, mutta positiivisella mielellä ja myös Feta tuntui olevan kaikkensa antanut. Ainakin tunti oli ollut tehokas, ja eikös se ole tehotuntien idea!

Vastaus:

Tosi hyvä tuntitarina tämäkin! Kuvailit kivasti ja selitit tehtävät oikein selkeästi, sekä Fetastakin kerroit ihanalla tyylillä :). Teksti oli sujuvaa ja kirjoitusvirheetöntä, ja sitä olikin miellyttävä lukea!

Palkaksi 10 tuntipistettä :).

• Tyyne

Nimi: Jenny

25.11.2017 15:43
Tehoestetunti 19.11.

Ulkona pauhasi raivokas myrskytuuli, mutta onneksi pääsimme pitämään tämänpäiväistä tehoestetuntia Keijukummun upouuteen maneesiin. Sen tiiviit seinät sulkivat tuulen ulkopuolelleen, tehden maneesista turvallisen tuntuisen.
"On tää kyllä hieno", tokaisin tutkaillen ympäristöäni ja vakuuttuen koko ajan enemmän siitä, että maneesi oli todellakin oikea hankinta Keijukumpuun. Nyt ratsastaminen olisi mielekästä myös huonoilla keleillä.
"Pääsettekin testaamaan tätä ensimmäisten joukossa", Tyyne sanoi ylpeän oloisena ja odotti, että tunnin ratsastajat pääsivät ratsujensa satuloihin. Roi seisoi paikallaan tavalliseen, rauhalliseen tapaansa, joten pääsin sen selkään nopeasti. Tarkistin vielä kerran, että satulavyö oli tarpeeksi kireällä, ja olihan se. Jalustimetkin tuntuivat sopivilta, joten lähdin jo Roin kanssa kiertämään uraa käynnissä. Pian myös muut tuntilaiset saivat itsensä satuloihin ja lähtivät ratsuineen uralle.

Maneesin pitkille sivuille oli rakennettu molemmille kaksi pystyestettä, ja keskellä maneesia oli yksi siniharmaa okseri. Tyyne selitti päivän tehtävää samalla kun verryttelimme hevosiamme hyppäämistä varten. Sain jälleen kerran ratsastaa Roita kunnolla eteen, jotta siitä irtosi kunnolla liikettä. Muuten andalusianhevonen olisi vain laahustanut uraa pitkin, ellei sitä olisi käskenyt liikkumaan kunnolla. Taivuttelin oria volteilla ja se taipuikin oikein kivasti.
"Nyt voidaan varmaan aloittaa hyppääminen", Tyyne sanoi hetken päästä ja käski Lunan lähteä ensimmäisenä suorittamaan tehtävää.
Tyttö ratsasti kirjavan Calle the cobin kohti keltavalkoista estettä ja raskasrakenteinen irlannincob ylittikin esteen yllättävän sulavasti. Pian Lunan ja Callen perään lähti Ossian Trollin kanssa ja tasaisin välimatkoin myös muut ratsukot lähtivät suorittamaan tehtävää.
Tietysti myös minä ja Roi suoritimme tehtävää siinä missä muutkin ratsukot. Kimo ei ehkä ollut ratsastettavuudeltaan mikään paras tänään, mutta lohduttauduin faktalla, että aina ei voinut olla hyvä päivä. Kyllä ori suoritti tehtävää ihan hyvin, mutta tiesin hevosen (ja myös itseni) pystyvän parempaankin. Toiseen suuntaan Roi oli ehkä hitusen verran parempi. Esteet ylittyivät tasaiseen tahtiin, mutta pari kertaa hieman laiskan oloinen ori kolautti kavionsa puomiin epähuomiossa. Tunnista jäi silti ihan hyvä fiilis, vaikka ei se parhain tunti ollutkaan. Ensi kerralla sitten paremmin, niinhän?

Vastaus:

Oikein kivalla tyylillä kirjoitettu tuntitarina, jossa oli helppolukuista ja yksinkertaista tektiä :-). Ehkä hiukan enemmän sisältöä tarinalla olisi voinut olla esimerkiksi esteiden hyppäämisen suhteen, mutta toisaalta näin pidit tuntikuittauksen mukavan tiivistettynä ja selkeänä!

Saat palkaksi tietysti 10 tuntipistettä :).

• Tyyne

Nimi: Jenny

25.11.2017 14:01
Yleistunti 15.11.

En ollutkaan ennen ratsastanut Keijukummun Martti-ponilla, joka oli siis ylisuloinen, tiikerinkirjava ratsuponiruuna. Muistaakseni Tyyne oli joskus maininnut, että hänen mielestään poni oli aika ruma, mutta minun mielestäni Martti oli tosi söpö ja sympaattinen tapaus. Hoidettaessa ruuna seisoi nätisti paikallaan, ja oli juuri sellainen kiltti lastenponi niin kuin minä olin kuvitellutkin. Varusteetkin Martti otti päällensä ilman ongelmia. Odotin innolla maastolenkkiä, joka saisi pian alkunsa. Tyyne kierteli tallissa katsomassa, joko ratsastajat olisivat jo saaneet ratsunsa kuntoon.
"Mä ja ruma Martti ollaan ainakin valmiita", sanoin, kun olin napsauttanut kypärän leukahihnan kiinni. Tarrasin Martin nahkaisiin ohjiin valmiina lähtöön.
"Hyvä hyvä", Tyyne sanoi hymyillen. "Muutkin taitaa olla jo valmiita, joten voidaan lähteä!"

Pilkullinen Martti asteli rennosti vierelläni ja se pysähtyi nätisti pyynnöstä. Poni ei hetkahtanut satulavyön kiristyksestä eikä selkään noususta mitenkään. Se seisoi tanakasti paikallaan ja odotti käskyä lähteä käynnissä kohti metsäpolkua. Minun ja Martin takana oleva Lindakin oli jo päässyt tämänpäiväisen ratsunsa, Roin satulaan. Hymyilin tytölle ja siirsin katseeni Roihin, joka lepuutti korviaan ja näytti todella rennolta siinä seisoskellessaan. Sen pitkää harjaa ei oltu tällä kertaa palmikoitu, joten se roikkui vapaana kimon kaulaa pitkin.
"Onko kiva mennä Roilla?" kysyin Lindalta.
"Joo on, se on varmasti tosi ihana!"
Naurahdin ja painoin pohkeeni Martin kylkiin. Isokokoinen poni keinahti liikkeelle korviaan pyöritellen. Suuntasimme kulkumme metsän päätielle, jossa matka jatkui edelleen käynnissä. Iloisen oloiset ratsastajat ja hevoset nauttivat selvästi hieman kirpeästä syysilmasta, vai pitäisikö jo sanoa talvi-ilmasta. Maassa oli nimittäin märkä loskakerros, joka litisi hevosten kavioiden alla ja lämpötila oli siinä nollan tuntumassa. No, ehkä tämä oli vielä syksyä, koska tuokin vähäinen lumi ehtisi varmasti vielä sulaa pois ennen joulukuuta. Toivoin kuitenkin, ettei ihan mustaa joulua jouduttaisi kokemaan.
"No niin, siirrytäänpäs raviin!" Tyyne käski kesken mietiskelyni. Otin ohjat kunnolla tuntumalle ja maiskautuksen kera siirsin Martin raviin. Ruuna ravasi rauhallisesti ja varmajalkaisesti maastopolulla, korvat terhakasti eteenpäin suunnattuina.

Jonkin aikaa ravattuamme, siirsimme hevoset käyntiin vielä hetkeksi ennen laukkaan siirtymistä. Martti hidasti heti sitä siltä pyydettyäni. Taputin hienoa ratsuponia hieman kaulalle, kunnes pitikin jo alkaa valmistelemaan laukan nostoa. Hevoset alkoivat pärskähdellä innoissaan, kun lähestyimme hiekkasuoraa.
"Oletteko valmiita?" Tyyne kysyi, vaikka taisi jo tietää vastauksen. "Sitten laukataan!"
Hevoset syöksyivät suoraan käynnistä vauhdikkaaseen laukkaan. Rauhallisesta Martistakin löytyi vauhdikkaampi puoli ja poni viiletti harja hulmuten muiden hevosten perässä. Laukkasimme melko pitkän pätkän, jonka jälkeen hidastimme ratsumme takaisin käyntiin. Jokainen ratsastaja, kuin hevonenkin, oli hieman hengästynyt, olihan äskeinen meno ollut aika hurjaa.
"Jonkin ajan päästä laukataan vielä lisää, mutta nyt saatte levätä hetken", Tyyne selitti. Menimmekin hetken aikaa käyntiä, jonka jälkeen otimme kunnon ravipätkän. Sitten olikin jo toisen laukkapätkän vuoro, mutta se oli tällä kertaa melko paljon lyhyempi kuin ensimmäinen laukkapätkä. Meno oli silti aivan yhtä hauskaa! Reippaan laukkailun jälkeen, kun ratsukot siirtyivät raviin ja siitä hetken päästä käyntiin, voitiin jälleen kääntyä hyvillä mielin kohti metsän päätietä. Tie johdatti meidät, minnes muuallekaan kuin Keijukummun pihaan. Kun ratsut olivat saaneet kehunsa, lähdettiin viemään niitä takaisin talliin. Olipas taas kerran ollut mukava tunti, mietin taluttaessani Marttia kohti päätallia.

Vastaus:

Todella kiva, hyvin kirjoitettu maastotarina! :) Kuvailit tässä tosi hyvin ja selkeällä tyylillä, ja teksti oli muutenkin mukavan sujuvaa. Virheitä ei tarinasta tainnut löytyä ollenkaan, joten tekstiä oli oikein helppolukuista :-).

Palkaksi 10 tuntipistettä.

• Tyyne

Nimi: Eliza

19.11.2017 22:18
Tehokoulu 23.10.

Chili oli tehokoulutunnilla reipas ratsastettava. Sain tehdä kunnolla töitä, jotta Chili kokosi askelta. Ruuna ei ollut automaatti. Ja kun vauhtiakin oli reippaasti, niin ruuna täytyi saada hyvin kuulolle, ennen kuin kokoaminen onnistui lainkaan.
Tykkäsin itse seuraavasta tehtävästä. Tarkoitus oli väistää pitkältä sivulta kentän keskelle ja takaisin uralle. Vaikka olin saanut Chilin melko hyvin jo kuulolle, pysäytin ruunan ennen väistön aloittamista. Ruuna alkoi väistää hienosti, sitä en osannut odottaa. Väistön jälkeen suoristin ruunan, menimme pari askelta suoraan ja väistö takaisin uralle. En huomannut, että toinen puoli olisi ollut vaikeampi, vaan minusta Chili väisti hyvin kumpaankin suuntaan.
Jätimme väistön alussa olleen pysähdyksen pois ja Chili väisti silti hyvin. Tehtävää alettiin tehdä seuraavaksi ravissa. Myöhästyimme hieman aloituskohdasta, mutta se oli minun vikani. En ollut tottunut väistättämään ravissa, joten reagoin nyt liian hitaasti ja väistö lähti vähän eri kohdasta kuin käynnissä. Seuraavalla kerralla kuitenkin keskityin tehtävään kunnolla muistin tehdä puolipidätteen ja alkaa väistättämään. Myös ravissa väistö sujui hyvin, kuitenkin paremmin ehkä käynnissä.
Lopuksi jatkoimme koko ajan ravissa, väistöt mukaan lukien ja lyhyiden sivujen volteille tehtiin laukannosto. Chili olisi mennyt melko vauhdikasta laukkaa, mutta kun se oli vain nosto, niin ruuna laukkasi maltillisesti.
Tykkäsin Chilistä, se oli sopivan herkkä ja reipas ratsu, jolla voisin ratsastaa toisenkin kerran.

Vastaus:

Oikein mukava tuntitarina, jossa oli yksinkertaista tekstiä ja muutamia hyviä yksityiskohtia :). Pari lausetta olisivat saaneet olla hiukan pidempiä, jolloin teksti olisi ollut vielä sujuvampaa, mutta muuten tarinaa oli kyllä tosi helppo ja miellyttävä lukea!

Palkaksi saat tietysti 10 tuntipistettä :-).

• Tyyne

Nimi: Outi

14.11.2017 20:13
Tällä kertaa Tyynen raapustama huomautus “Jättäkää satulat talliin!” ei aiheuttanut aivan yhtä suurta jännityistä kuin edellinen tunti, jolla olimme menneet ilman satulaa. Olin saanut ratsukseni Tapsan, voikon torinhevosruunan, joka oli Kerman tarhakaveri ja Allun hoitohevonen. Sen enempää en oikeastaan tiennytkään ruunasta ennen tuntia. Tapsa käyttäytyi kuitenkin mallikkaasti, kun harjasin se, kiinnitin suojat sen etusiin ja pujotin suitset sen päähän. Satula sai jäädä telineelleen satulahuoneeseen odottamaan seuraava tuntia.

Märkä muta loiskui hevosten kavioiden alla, kun annoimme niiden kävellä pitkin ohjin ennen varsinaisten verryttelyjen alkua. Kentällä ei taatusti ollut yhtäkään kuivaa kohtaa, joten toivoin todella, etten joutuisi tutustumaan siihen lähemmin tunnin aikana. Ilman satulaa ensimmäiset kierrokset menivätkin hyvän asennon hakemiseen ja tasapainon löytämiseen, mutta Tapsan rauhallisiin liikkeisiin oli oikein helppo mukautua.

Tänään keskityimme tunnilla tietenkin selässä pysymisen lisäksi myös jumppailemaan hevosia mahdollisimman rennoiksi.
“Tapsaa saakin jumppailla kunnolla”, Tyyne lisäsi selitettyään tehtävän. Kun yritin kääntää ruunaa ensimmäiselle voltille, tajusin mitä nainen tarkoitti. Ruuna lähti puskemaan pohjettani vasten ja eikä taipunut rehellisesti ympyrällä. Niinpä voltti ei ollut millään mittapuulla erityisen mallikas (ellei sitten laskettu sitä, että etenimme sentään oikeaan menosuuntaan). Ongelma ulkopohkeen kanssa jatkui myös pohkeenväistösä ja jouduinkin ottamaan pitkän kouluraipan avukseni, jotta sain Tapsan kuuntelemaan apujani. Tapsa protestoi raippaa hetken aikaa huiskimalla närkästyneesti hännällään, mutta lopulta se alkoi onneksi kuuntelemaan paremmin ja pikkuhiljaa väistöistä sekä volteista tuli laadukkaampia. Kun Tapsa alkoi taipumaan paremmin, muuttui sen käynti myös pehmeämmäksi ja rennommaksi. Tehtävä siis todella toimi ainakin ruunan kanssa.

“Sitten sama tehtävä ravissa, älkää unohtako rentoutta”, Tyyne huikkasi virnistäen erityisesti Virnalle, joka osallistui tunnille upealla puoliverisellään.
“Tää on kyllä kaukana rennosta”, Virna vaikeroi yrittäessään istua Svanten lennokkaassa ja näyttävässä ravissa mahdollisimman vakaasti. Eikä ravissa istuminen Tapsankaan kanssa ollut mitään erityisen herkkua, sillä en jostain syystä saanut yhtään kiinni ruunan askelten tahdista. Tuntui jatkuvasti siltä, että isot ja hitaat liikkeet omaavaa ruunaa oli ratsastettava enemmän eteen, vaikka todellisuudessa ruuna ravasikin jo aivan tarpeeksi reippaasti. Onneksi olin saanut Tapsan kuitenkin jo hyvin avuille jo käynnissä, joten saman tehtävän jatkaminen sujui ihan kohtuullisesti myös ravissa.

Lopuksi siirryimme ratsastamaan kahdeksikkoa, jonka lävistäjällä pidensimme hevosten askelia ja kaarteissa puolestaan lyhensimme niitä. Tapan isojen ja hitaiden liikkeiden takia meno tuntui varsin tasapaksulta koko kahdeksikon ajan, enkä oikein saanut askeliin vaihtelua. Emme kuitenkaan ehtineet hinkata tehtävää kovin pitkää ravissa, vaan muutaman kierroksen jälkeen siirsimme hevoset laukkaan. Tapsan laukka tuntui pyöreältä ja melkein kuin hidastetulta - ainakin jos vertasi Kermaan. Laukassa tarkoitus oli ratsastaa laukanvaihto kahdeksikon keskikohdassa, jossa suunta vaihtui. Sain huomata, että Tapsa tarvitsi laukanvaihtoon varsin selkeät avut, eikä tasapaino saanut horjua. Muutaman kerran jouduinkin korjaamaan ristilaukan ravin kautta oikeaksi, kun laukanvaihto jäi hieman puolitiehen. Loppua kohden tämäkin tehtävä lähti kuitenkin sujumaan paremmin.

“Sitten loppuravien aika”, Tyyne ilmoitti vilkaistuaan kelloaan. Tunti oli jälleen kerran mennyt kuin siivillä ja olisin mielelläni jatkanut Tapsan kanssa työskentelyä vielä tovin kun yhteinen sävel alkoi vihdoin löytymään kunnolla. Ehkä olin vihdoin tottunut ruunan askeliin tai sitten se todellakin oli rentoutunut ainakin vähän, sillä loppuravien aikana selässä istuminen alkoi tuntua jo mukavammalta. Annoin Tapsalle enemmän ohjaa, kun ruuna venytti kaulaa eteen ja alas tyytyväisesti huokaisten.

Vastaus:

Tosi kiva tuntitarina taas! Kerroit hyvin kaiken tarpeellisen tunnista pehmeän ja sujuvan kuvailun kera, ja yksityiskohtiakin tarinaan sisältyi oikein kivasti :-). Muutama pieni huolimattomuusvirhe tekstistä löytyi, mutta muuten tarina oli kyllä erittäin huolellisesti kirjoitettua ;).

Ja palkaksi 10 tuntipistettä!

• Tyyne

Nimi: Outi

10.11.2017 17:37
Tehokoulu 6.11.

Astuin ensimmäistä kertaa Keijukummun yksityistallin ovesta sisään. “Iso, kimo täysverinen, jonka karsina on lähellä satulahuonetta”, mutisin puoliääneen Tyynen antamat ohjeet. Tallista Britti löytyikin nopeasti, sillä ruunaa ei voinut olla tunnistamatta. Se vastasi katseeseeni lempein silmin, kun kurkkasin sen karsinaan. Yksityistalli oli hiljainen ja unelias, vaikka päätalissa olikin tuntien aikaan yleensä täysi hälinä päällä. En voinut mitään sille, että tunsin olevani luvatta hiippailemassa muuten kovin hiljaisen tallin käytävillä.
“Terve Outi. Saitko Rotan tunnille?” Ossian tervehti reippaasti satulahuoneen ovella. Poika roikotti mukanaan Trollin suitsia ja hikisestä kypäränpainaumasta hiuksissa päättelin, että tämä oli juuri tullut ratsastamasta.
“Öh... meen Britillä”, vastasin hieman hämmentyneenä ja mietin, olinko vahingossa napannut telineestä väärän hevosen satulan.
“Sama hevonen”, Ossian virnisti ja iski silmää.
“Ai niin… En muistanut”, naurahdin hieman nolona. Ehkä vielä joskus oppisin.

Britti seisoi rauhassa paikoillaan, kun harjailin sitä. Koska kyseessä oli Tyynen oma hevonen, yritin olla aivan erityisen huolellinen. Ei sillä, ettenkö yleensä hoitaisi hevosia huolellisesti ennen tuntia, mutta tämä tuntui silti jotenkin erityisemmältä. Suuressa kimossa ruunassa riittikin puunattavaa, varsinkin, kun kurasäät olivat jälleen palanneet, eikä talvisista pakkasista ollut tietoakaan. Lopulta oli aika alkaa varustaa Brittiä. Ruuna seisoi kärsivällisesti paikallaan, kun yritin punnertaa painavahkoa satulaa sen selkään, mikä ei ollut kaikkein helpoin tehtävä, sillä korkeutta ruunalla oli kuitenkin lähes 180cm. Lopulta sain onneksi satulan kunnolla paikoilleen.
“Sori kaveri, vähän meinas loppua pituus kesken”, hymähdin ruunalle, joka tarkkaili minua rauhallisena suurilla silmillään. Satuloinnin jälkeen suitsien laittaminen sujuikin oikein näppärästi ja pian olimme valmiina lähtemään tunnille.

“Kannattaa sen Britin kanssa tehdä paljon siirtymisiä, että sitä saa terävämmäksi”, Tyyne neuvoi alkuverryttelyjen aikana. En tiedä kuvittelinko, vai seurasiko nainen tavallista tarkemmin menoani heti tunnin alusta alkaen. Tein työtä käskettyä ja keskityin erityisesti siihen, että ruuna vastasi heti apuihini. Pian Britti tuntuikin paljon kevyemmältä ja lennokkaammalta ratsastaa. Tyynekin näytti varsin tyytyväiseltä.
Alkuverryttelyjen jälkeen keskityimme tehtävään, jossa pitkillä sivuilla tehtiin ravissa sulkutaivutusta ja lyhyillä sivuilla mentiin mahdollisimman pitkää ja rentoa käyntiä. Britti taipui oikein hyvin sulkutaivutusten ajan, eikä pitkän, rennon käynnin löytäminenkään ollut ruunan kanssa hankalaa. Rentojen käyntipätkien jälkeen ravi jäi kuitenkin melko löysäksi, joten sainkin kiinnittää paljon huomiota siihen, että Britti ravasi tarpeeksi aktiivisesti samalla, kun tein sulkutaivutusta.

Seuraavaksi lähdimme tekemään vastalaukkaharjoitusta siten, että pitkät sivut mentiin vastalaukkaa ja lyhyet sivut mahdollisimman kootussa ravissa. Britti nosti oikein hyvin vastalaukan, eikä sen ylläpitämisessä ollut ongelmia. Samoin myös ravin kokoaminen lyhyillä sivuilla sujui yllättävän hyvin, sillä olin saanut Britin hyvin kuulolle ja aktiiviseksi ensimmäisen tehtävän aikana. Lopuksi harjoitusta muutettiin niin, että pitkillä sivuilla vastalaukassa ratsastettiin sisälle päin kaartuvat kaaret ja lyhyillä sivuilla ravissa voltit. Ensimmäisellä kaarteella Britti pudotti laukan raviin, kun en ratsastanut sitä tarpeeksi eteen. Tämän jälkeen kuitenkin tehtävä alkoi sujuma paremmin ja Britti toimi oikein hyvin tunnin loppuun asti.

“Mitäs tykkäsit?” Tyyne kysyi, kun kävelimme loppukäyntejä pitkin ohjin.
“Tää oli tosi kiva”, vastasin leveä hymy kasvoillani. Tuntui, että sanoin jokaisesta uudesta hevosesta aivan samalla tavalla aina tunnin jälkeen.
“Ei Tyynelle uskalla muuta vastatakaan”, Jenny virnisti ratsastaessaan ohitsemme. Mimmi-ponilla oli ollut tänään energiaa ja tytön punaisista poskista näki, että tämä oli saanut tehdä täyden työn saadakseen lehmänkirjavan ponin kuulolle ja suoriutumaan tehtävistä kunnialla.
“En kai mä niin pelottava oo?” Tyyne naurahti hieman huolestuneena pälyillen vuoron perään minua ja Jennyä.
“Et, kyllä mä ihan tosissani oon, että Britti oli aivan ihana”, vakuutin ja taputin kimon ruunan kaulaa.
“Niin Britti on! Ihana maailman paras ja komein Rotta-mussukka”, Tyyne leperteli ruunalleen ja moiskautti pusun sen poskelle. Ainakin sillä hetkellä opettajamme oli kaukana pelottavasta.

Vastaus:

Tämä oli kyllä ihana tuntitarina, tosi kivasti kuvailit lempeää Brittirottaa! ♥ Erityisesti tarinan lopusta tykkäsin kovasti, se kyllä jostain syystä pisti hymyilemään x). Mutta tosi hyvää ja virheetöntä tekstiä tässä tarinassa, teksti oli kyllä miellyttävää lukea!

Palkaksi 10 tuntipistettä lisää :).

• Tyyne

 

Muistithan jättää kavionjälkesi vieraskirjaan ja pyytää hoitsuksi jotakin hevosistamme? ;)

 

©2018 Virtuaalitalli Keijukumpu - suntuubi.com